Fabricantul austriac de otel Voestalpine urmeaza sa investeasca intr-o fabrica de 7 miliarde la Marea Neagra, Romania si Bulgaria fiind intr-o competitie acuta pentru amplasarea uzinei austriece pe teritoriul sau, scrie cotidianul Der Standard.

"O competitie apriga se da intre statele Marii Negre, pentru atragerea fabricii de otel Voestalpine. Bulgaria si Romania se lupta cu precadere pentru aceasta investitie, care intre timp a fost reevaluata la 7 miliarde de euro. Ucraina este de asemenea luata in calcul, cu portul Pivdeni din regiunea Odesa, mai ales din perspectiva conditiilor ecologice tot mai dure pentru statele UE. si Turcia se afla pe lista, dar nu este printre favorite", scrie Der Standard, citat de NewsIn.

Bulgarii incearca sa-i atraga pe austrieci in apropierea localitatii Belene, unde Rusia ar urma sa construiasca o centrala nucleara functionala incepand cu 2013, cand si-ar deschide portile si otelaria, Sofia promitand energie electrica mai ieftina celor de la Voestalpine.

"Sofia isi doreste acest contract cu orice pret, spun surse diplomatice din Bucuresti. Uzina ar angaja 10.000 de persoane si ar permite crearea altor 15.000 locuri de munca in zona. Iar un manager Voestalspine familiarizat cu investitia este de parere ca 'bulgarii sunt cei mai agresivi' ", scrie cotidianul austriac.

1. Inflatia a ajuns la un nivel maxim al ultimelor 20 de luni

"Romania este atractiva mai ales datorita industriei auto in plin avant. si infrastructura este vazuta ca un avantaj - saptamana trecuta cancelarul Alfred Gusenbauer si omologul sau Calin Popescu Tariceanu au cazut de acord asupra extinderii caii de transport pe Dunare, un lucru important pentru Voestalpine", informeaza Der Standard.

Furnizarea de energie electrica de catre tara-gazda nu joaca un rol central in alegerea locatiei, a declarat purtatorul de cuvant al Voestalpine, Gerhard Kürner. Mai importante ar fi logistica (mai ales portul), furnizarea de materii prime si infrastructura, a spus Kürner.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.