Bursa de la Bucuresti a scazut usor in ultima saptamana, mai putin decat celelalte piete regionale, ajutata de cresterea economica peste asteptari anuntata de Statistica, dar afiseaza in continuare cea mai puternica depreciere de la inceputul anului dintre bursele europene, sustin analistii.

In ultima saptamana indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut numai 1,89%, in timp ce indicele bursei din Budapesta a coborat cu 4,66%, cel al bursei poloneze, WIG, s-a depreciat cu 4,47%, iar indicele praghez a pierdut 4,68%. Doar indicele bursei din Sofia a inchis saptamana pe verde, cu o apreciere usoara, de 2,46%.

In schimb, de la inceputul anului, BET a pierdut cel mai mult dintre bursele europene – 25,84% - fiind urmat de indicele bursei din Sofia cu o depreciere de 19,28% si de cel al bursei din Budapesta, cu o scadere de 15,43%.

"Bursa de la Bucuresti a inregistrat o saptamana de scaderi, insa de amplitudine mai mica comparativ cu variatiile negative inregistrate de pietele mari externe. Rezistenta mai mare la scaderi a bursei romanesti se datoreaza vestilor pozitive venite din zona macroeconomica legate de cresterea economica, acestea fiind peste estimarile initiale ale analistilor", sustine, potrivit NewsIn, Andreea Ciobanu intr-o analiza a Intercapital Invest.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei, estimat pentru anul 2007, a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro, calculat la cursul mediu de 3,3373 lei/euro din 2007), in crestere cu 6% fata de cel din 2006, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), la limita superioara a estimarilor analistilor.

"Se pare ca am adoptat un stil asemanator burselor straine, din orice stire relativ proasta incercam sa scoatem partea buna. Astfel, PIB-ul a crescut cu 6%, asteptarile fiind de 5,7%. Cu toate acestea, fata de 7,7% cu un an in urma, cred ca este cam puternica frana", declarase marti Florin Catinas, broker la WBS Romania.

Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in intervalul 3-7 martie a fost de 21,75 milioane lei (5,83 milioane euro), mai putin de jumatate fata de rulajul mediu din saptamana 25-29 februarie, de 47,42 milioane lei (12,96 milioane euro).

"In ultima saptamana, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai slaba lichiditate din ultimul an si jumatate. Volumele mici de tranzactionare confirma un trend instaurat la inceputul lunii februarie, trend care indica o contractare tot mai accentuata a activitatii bursiere pe piata spot", afirma directorul de operatiuni de la Prime Transaction, Alin Brendea, intr-un editorial.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.