In Romania se inregistreaza, in medie, un deficit de 17 angajati pentru fiecare firma. Criza se inregistreaza in special, in domeniile in care lucreaza muncitori calificati.

Ziarul Financiar anunta ca nivelul deficitului de forta de munca ar putea sa cresca anul viitor la 29 de persoane. Muncitorii calificati care se gasesc cel mai greu pe piata muncii sunt cei din domeniul constructiilor, acestia fiind urmati de strungari, instalatori, tamplari, sudori, electricieni, vopsitori si tinichigi auto, frezori, lacatusi mecanici, agricultori, soferi, agenti de paza, de deratizare si de vanzari.

“Aproape 71% dintre firmele intervievate, au raspuns la sondaj (acesta a fost realizat prin intervievarea a 234 de firme mici si mijlocii) ca se confrunta cu deficit de forta de munca, nivel dublu fata de procentul calculat in urma cu un an", a declarat vineri presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Potrivit Cotidianul, solutia ar fi acordarea de facilitati de catre Guvern, firmelor care angajeaza cetateni straini si le ofera spatii de cazare. De asemenea, intreprinzatorii au solicitat facilitarea angajarii de forta de munca din Republica Moldova si conditii mai permisive pentru acordarea autorizatiilor de munca sau vizelor de sedere. "Circa trei firme din patru se gandesc sa angajeze cetateni straini pentru a-si putea continua activitatea, iar aceasta masura ar fi foarte buna", a precizat Nicolescu.

In conditiile in care, firmele nu isi pot permite costurile de specializare a angajatilor, principala problema ramane lipsa muncitorilor calificati. Ca solutie, CNIPMMR propune introducerea unor vouchere pentru calificarea fortei de munca.

“O prima masura pentru rezolvarea acestei probleme ar fi introducerea de astfel de vouchere. Firmele mici nu isi pot permite aceste cheltuieli. Este o practica europeana, folosita in majoritatea statelor UE”, a declarat pentru Gandul, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, patronat care reprezinta interesele a circa 50.000 de firme mici si mijlocii din toate cele opt regiuni de dezvoltare.

O alta masura ar fi revigorarea activitatii scolilor de Arte si de Meserii, a scolilor profesionale, care in momentul de fata sunt aproape pustii, desi numarul lor este oricum foarte mic.

Legislatia romaneasca transforma acumularea de experienta intr-un proces dificil. “Ar trebui incurajata pregatirea muncitorilor la locul de munca. Legislatia ar trebui sa fie mai lejera, sa fie nevoie de o cerere care sa fie aprobata, nu de un dosar stufos ca acum”, spune Nicolescu.

Problemele legate de lipsa personalului au fost cauza principala pentru o treime din falimentele inregistrate in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii in 2007.

Aproximativ 40.000 dintre acestea au falimentat in 2007 din lipsa de muncitori, aproximativ 33% din falimentele inregistrate in sectorul IMM-urilor.

“Asigurarea calitativa si cantitativa a resursei umane in Romania a devenit o problema. Circa 70,94% dintre firme spun ca se confrunta cu deficit de forta de munca. Procentul s-a dublat fata de anul trecut, cand era de 32% la ultimul studiu. Practic, in acest moment, peste 400.000 de intreprinderi mici si mijlocii nu isi pot asigura numarul de angajati sau calitatea acestora” a spus Ovidiu Nicolescu, citat de Jurnalul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.