Valoarea salariului mediu net a scazut, in ianuarie, cu 66 lei fata de luna decembrie a anului trecut. Astfel, salariul mediu net, in prima luna a anului, a fost de 1.200 lei.

Potrivit Ziarul, cele mai mari salarii s-au inregistrat in transporturi aeriene (2.864 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (635 lei).

Institutului National de Statistica (INS) anunta ca valoarea salariului mediu brut, in ianuarie, a fost de 1.637 lei, mai mica cu 5,4% fata de luna precedenta, iar cea a salariului mediu net a scazut cu 5,2% si a ajuns la 1.200 lei.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2008 fata de luna precedenta, a fost de 94,%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,4%, cu 7,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2007, informeaza Wall-Street.

Luna decembrie 2007 a inregistrat o valoare salariala mai mare deoarece au fost acordate prime ocazionale (sarbatori de iarna, prime de vacanta), stimulente, s-a realizat o productie mai mare si, respectiv, in activitatea de administratie publica s-au platit ore suplimentare.

Pe parcursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori. Curierul National afirma ca suplimentele influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand in cele din urma la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai insemnate scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, intermedieri financiare si industria miniera (cu peste 20%), in edituri si poligrafie, productia si furnizarea de energie electrica, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), transporturi terestre; transporturi prin conducte, captarea, tratarea si distributia apei, activitati anexe si auxiliare de transport (cu valori cuprinse intre 13% si 20%).

Salariile au scazut cu valori cuprinse intre 8% si 13% in industria mijloacelor de transport rutier, industria altor mijloace de transport, fabricarea substantelor si produselor chimice, industria metalurgica, hoteluri si restaurante, constructii, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa, industria alimentara si a bauturilor, transporturi aeriene si industria de masini si echipamente.

Totusi, comparativ cu luna ianuarie a anului 2007, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 30,7%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 21,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.