Salariile din Romania ar putea creste in 2008 cu 12-14%, iar avantajul competitiv pe care in reprezinta angajarea unui roman fata de un salariat occidental sau din Europa Centrala prin costurile salariale mai mici ar putea disparea in urmatorii doi ani, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC).

Un euro investit intr-un salariat din Romania aduce un randament de 1,4 euro comparativ cu un randament de 1,1 euro in statele Europei de Vest si chiar mai putin in Europa Centrala, mai arata studiul companiei de consultanta.

"Diferenta fata de Europa de Vest vine din costul salarial mic din Romania", a explicat directorul de resurse umane al PwC, Ruxandra Stoian, la seminarul "Solutii pentru managementul financiar", organizat de Financial Director Romania.

Salariul mediu net a crescut cu 15,2% in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007, pana la 1.266 lei (359 euro), in timp ce productivitatea muncii - calculata doar pentru sectorul industrial - a avansat anul trecut cu doar 9,9% fata de 2006.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a avertizat in repetate randuri ca o crestere exagerata a salariilor, peste avansul productivitatii, duce la agravarea dezechilibrelor economice. "Optiunea este sa pastram un decalaj pozitiv intre evolutia productivitatii si evolutia veniturilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.