Ieri, cotatiile s-au apropiat de recordul istoric de 106 dolari/baril * Efectul se va face in curand simtit "la pompa" si in Romania
Pretul petrolului a atins ieri un nou maxim istoric, apropiindu-se de 106 dolari pe baril. "Avansul pretului petrolului continua, fiind amplificat de cotatia redusa a dolarului, de scaderea stocurilor din Statele Unite, cel mai mare consumator mondial, si decizia OPEC de a nu majora productia", potrivit analistilor de la banca Citigroup, citati de Reuters.

Euro a urcat la un record de 1,5345 dolari pe unitate, declinul dolarului fiind determinat de informatiile negative referitoare la evolutia sectorului american al serviciilor, care au alimentat temerile legate de intrarea in recesiune a economiei Statelor Unite. Totusi, in prezent asistam la doua fenomene: pe de o parte, cresterea pretului petrolului, pe partea cealalta - devalorizarea dolarului, moneda de referinta pentru titei. Astfel, daca in anul 2000 un euro echivala cu 0,8 dolari, acum a ajuns ca 1,53 dolari sa valoreze un euro. Ceea ce inseamna ca, desi pretul titeiului a crescut, situatia nu este totusi atat de dramatica, pentru ca s-a devalorizat dolarul. Intr-o prima faza, majorarea pretului titeiului se va simti la pompa, iar in etapele urmatoare se va resimti in toate domeniile, de la transporturi, la producerea painii. Pretul gazelor depinde de cel al titeiului, ceea ce inseamna ca se va scumpi si gazul, se va majora si pretul energiei electrice (care se produce pe baza de gaze sau pacura) si cel al energiei termice si, de aici, toate preturile celorlalte marfuri si servicii. La nivel national, o crestere a pretului mondial al petrolului va amplifica presiunile inflationiste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.