Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost audiat pentru prima data, ieri, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in calitate de invinuit in mega-dosarul "Privatizarea Petromidia". Patriciu a zabovit la Parchet 8 ore, pentru a discuta cu procurorii fiecare fila din dosarul pe care l-a pregatit in apararea sa.

Conform unor surse oficiale, presedintele Rompetrol a dorit ca ieri sa se rezolve toate problemele pentru a nu mai fi citat la audieri. Dinu Patriciu a intrat pe usa PICCJ la ora 10.00, declarand ca este nevinovat si ca "adevarul va iesi la lumina cand ancheta va fi finalizata". Patriciu este invinuit in acest dosar de spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala, alaturi de intreaga conducere a Rompetrol, precum si de cenzorii societatii.

Procurorii au indicii ca actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinarie SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale ce vizau efectuarea de investitii tehnologice in primul an investitional in suma de 15 milioane de dolari si care trebuia efectuate din surse proprii ale cumparatorului sau surse atrase pe numele sau. Totodata, in contabilitatea firmei nu s-ar fi inregistrat o serie de tranzactii, care au avut ca rezultat diminuarea taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat in valoare de aproximativ 300 miliarde de lei. Se fac verificari si cu privire la modalitatea de achizitionare de actiuni de catre Rompetrol prin intermediul societatilor de investitii in perioada 2003 - 2004.

La iesirea de la audieri, Dinu Patriciu a declarat, zambind: "Am adus toate argumentele ca si eu, si colegii mei si societatea suntem nevinovati". El a declarat ca, pe parcursul anchetei, nu a mancat, dar a fumat incontinuu. Patriciu a mai declarat ca este in interesul lor ca ancheta sa se finalizeze mai repede, pentru a-si vedea linistiti de treaba. Rompetrol va face cat mai repede o expertiza extrajudiciara, intrucat nu se poate face un audit international, conform legii. Dinu Patriciu a mai precizat ca i s-a ridicat dreptul de folosire a pasaportului pentru 7 zile, dar ca, in prezent, poate calatori, nefiind dat in consemn la frontiera. Presedintele Rompetrol a spus ca in 2004 societatea a avut cel mai bun profit post-privatizare, aproximativ 86 milioane de dolari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.