Ministrul Finantelor va incerca sa-i convinga pe expertii FMI de corectitudinea calculelor Executivului de la Bucuresti

O delegatie guvernamentala condusa de Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, pleaca maine la Washington, unde va participa la reuniunea de primavara a Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), organizata la sfarsitul acestei saptamani. Oficialii romani vor prezenta expertilor FMI proiectul de rectificare a bugetului de stat, elaborat pe baza calculelor realizate in urma modificarilor la Codul Fiscal. Ministrul Finantelor, arata, recent, ca bugetul va fi rectificat la sfarsitul acestei luni. Potrivit lui Popescu, bugetul rectificat va lua in calcul o crestere economica de aproape 6%, chiar daca primele negocieri cu FMI s-au purtat pornind de la un nivel de 5,2-5,3%.

Primele discutii din acest an intre autoritatile romane si negociatorii FMI s-au desfasurat in luna februarie a acestui an, pentru evaluarile doi si trei ale acordului de supraveghere preventiva. Discutiile nu au fost concretizate in semnarea unui memorandum suplimentar de politici economice in urma disputelor privind nivelul deficitului bugetar.

In timp ce FMI ar fi dorit ca Romania sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 0,4%-0,5% din PIB, fata de 1,2% in 2004, oficialii de la Bucuresti au propus un nivel de 0,7% din PIB. Ulterior, autoritatile romane au afirmat ca FMI a acceptat tinta de deficit de 0,7% din PIB. Executivul spera ca discutiile cu FMI sa se finalizeze pana la jumatatea acestui an, cand impactul reformelor fiscale si planurile de liberalizare a contului de capital vor putea fi evaluate intr-un mod adecvat. De altfel, potrivit unor surse oficiale, urmatoarea vizita a expertilor FMI in Romania este programata pentru luna mai.

Guvernul spera sa convinga reprezentantii institutiei financiare internationale ca reformele fiscale promovate la inceputul acestui an nu vor produce diminuari semnificative de venituri la buget. Ultimele date publicate de Ministerul Finantelor Publice arata ca veniturile bugetului de stat au crescut, in primul trimestru din acest an, cu aproape 2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.