Daca pana nu demult, problema costurilor integrarii reprezenta mai mult sau mai putin un subiect tabu, acum autoritatile incearca sa dreaga busuiocul. Mai direct sau mai pe ocolite, ele recunosc ca populatia va fi cea care va suporta costurile integrarii. Dar chiar si asa, spun autoritatile, aceasta problema nu trebuie privita intr-un mod fatalist.

Preturile la utilitati trebuie aduse la nivelul din UE...

Usor de spus, greu de facut, pare sa spuna insa cetateanul roman, care trebuie sa suporte, de dragul integrarii, costuri mai ridicate, in primul rand la utilitati. In cadrul unui seminar avand ca tema "Costurile si beneficiile integrarii in Uniunea Europeana", autoritatile au enumerat avantajele si dezavantajele aderarii la marea familie europeana. Cum la capitolul dezavantaje stau, bineinteles, costurile pe care romanii trebuie sa le suporte, oficialii nu s-au sfiit sa le enumere, pe motiv ca "romanii trebuie sa-si asume costurile integrarii in mod voluntar".

Asadar, va trebui sa facem fata, in continuare, preturilor in continua crestere. In primul rand, tarifele practicate in Romania la utilitati sunt in continuare cu mult mai scazute decat cele din UE. Asadar, acestea vor creste, pentru ca asa s-a convenit cu mai-marii de la Bruxelles, pana la un nivel comparabil existent pe piata europeana.

La 1 aprilie, romanilor li s-a reamintit din nou ce inseamna "alinierea" preturilor, pentru ca prin majorarea accizelor la o serie de produse, precum carburanti, tutun, alcool etc, preturile au sarit in aer. Iar avalansa scumpirilor e pe cale sa se porneasca. Autoritatile insa ne indeamna sa ne pastram calmul si sa "nu privim aceasta problema a costurilor intr-un mod fatalist", asa cum optimist ne sfatuieste si guvernul, intrucat merita sa facem sacrificii, "stiind ca acestea ne vor aduce beneficii".

... Iar companiile sa-si modernizeze activitatea

Toate aceste costuri pe care le presupune integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana le va suporta toata lumea, de la vladica la opinca. Asadar, pentru a atinge nivelul de competitivitate existent pe piata unica europeana, operatorii economici autohtoni vor trebui sa devina mai performanti. O parte din costurile aferente acestor "alinieri" ale companiilor romanesti vor fi suportate tot de populatie, aceasta regasindu-se, in mare parte, in tarifele practicate la diverse produse si servicii.

Cheltuieli semnificative vor fi facute de Romania si la alte capitole, precum protectia mediului si a consumatorului. Si daca aici s-ar inchide lista costurilor, ar fi bine. Insa, pana in 2007, tara noastra va trebui sa mai faca multe alte cheltuieli, caci exista domenii la care suntem inca (foarte) deficitari. Nu avem inca o retea de autostrazi care sa raspunda necesitatilor si standardelor europene, cum nici frontierele nu sunt securizate, ambele conditii fiind invocate expres de europeni. Si cum doar pentru aceste doua obiective Romania va trebui sa investeasca miliarde bune de euro, este normal ca cetateanul sa spere la beneficii post-aderare, cel putin la nivelul eforturilor financiare facute.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.