Societatile de credit ipotecar se vor putea transforma in banci ipotecare * Marile banci comerciale analizeaza posibilitatea constituirii unor institutii specializate in finantarea ipotecara * Surse neoficiale indica ca HVB ar putea primi luna viitoare licenta de la BNR de constituire a unei banci de economisire si creditare in sistem colectiv * La sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2006, Raiffeisen Banca pentru Locuinte ar putea acorda primele credite

Finantele reactiveaza un proiect vechi de 2-3 ani

Unul dintre pachetele legislative cu cel mai indelungat stagiu de asteptare, privind creditul ipotecar, se afla la semnat la ministrul Finantelor, Ionut Popescu, si pana la sfarsitul acestei luni va ajunge pe masa guvernului. Este vorba, in primul rand, de modificarea Legii 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investitiile imobiliare. Intre altele, legea va permite accesul nerezidentilor la credite ipotecare si prevede scurtarea perioadei de inscriere a ipotecii in cartea funciara.

Clarificari cu privire la constituirea ipotecii asupra unui imobil viitor erau asteptate de multa vreme datorita mai ales ambiguitatilor care lasa loc notarilor la interpretari divergente. Noua Lege a obligatiunilor ipotecare va reglementa o noua sursa de finantare ipotecara. "In momentul in care se va apela la piata de capital si vor exista inclusiv resurse financiare interne mizam pe o scadere a costurilor de creditare la nivel de client", crede Carmen Retegan, director general Domenia Credit, direct implicata in elaborarea pachetului legislativ.

Bancile se vor imprumuta de pe piata de capital prin intermediul obligatiunilor ipotecare, obligatiuni garantate cu creditele deja acordate clientilor. In cazul in care banca nu-si va achita obligatiunile de plata, investitorul va putea prelua pachetul de credite. O alta componenta a pachetului legislativ la care facem referire este Legea securizarii creantelor, in baza careia banca va putea vinde efectiv creditele ipotecare pe care le are pe piata de capital, sub forma de valori mobiliare. O noutate o constituie posibilitatea aparitiei de banci ipotecare, care se vor finanta, fie prin obligatiuni ipotecare, fie prin metoda securizarii creantelor, fara a apela la atragerea de depozite de la populatie.

O piata ipotecara adevarata implica inflatie mica

Pe masura ce indicatorii macroeconomici se imbunatatesc, iar inflatia coboara vine si in Romania timpul aparitiei unei piete secundare de finantare ipotecara. Dar existenta unei piete secundare in domeniu implica si existenta unor investitori credibili. "In acest moment, sumele disponibile la investitorii sofisticati, care ar putea fi societatile de asigurari, sunt destul de mici in Romania, iar fondurile private de pensii nu exista", subliniaza Retegan.

In Europa de Vest, circa 20% din datoria ipotecara a unei tari este finantata prin emisiunea de obligatiuni ipotecare. Si din acest punct de vedere piata romaneasca este mult ramasa in urma. Suntem intr-o faza incipienta fata de nivelul pietei ipotecare in general. In Uniunea Europeana, datoria ipotecara este in jur de 45% din PIB, in Ungaria a depasit 8%, in vreme ce in Romania este abia in jur de 1,5%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.