Guvernul isi strange cureaua pentru a reduce deficitul fiscal cu 0,4%, de la 2,7 la 2,3% din produsul intern brut.

Guvernul vrea sa obtina aproximativ 2,6 miliarde lei (echivalentul a 787 milioane euro), bani care se vor strange de la bugetul fiecarui minister in parte. Prin prima rectificare a bugetului de stat pe 2008, potrivit informatiilor obtinute de Romania Libera de la surse guvernamentale neidentificate, cele mai mari reduceri de fonduri urmeaza sa fie operate in domeniile apararii, agriculturii si sanatatii.

O alta masura va fi interzicerea achizitionarii in acest an, de imobile, masini, electrocasnice si aparate de aer conditionat, si va opri angajarile de personal in sectorul bugetar, scopul fiind diminuarea cheltuielilor din sectorul public cu 1,85 miliarde lei (562 milioane euro). Aceste noi modificari vor da peste cap planurile ministerelor si, mai ales, ale "clientelei politice", in acest an electoral. Pentru ca este greu de crezut ca responsabilii din ministere cu achizitiile de electrocasnice sau aere conditionate nu-si "antamasera" deja firmele si echipamentele pe care ar fi trebuit sa le cumpere. Altfel spus, tocmai in acest an, cand avem si alegeri locale, si parlamentare, Guvernul isi taie o sursa de bani pentru campanii. Adica Tariceanu isi "taie singur craca de sub picioare", scrie Ziua.

„Anul trecut a inceput un audit intern pe cheltuielile ministerelor. S-a descoperit ca, de exemplu, daca intr-un an aveau de achizitionat un spatiu de 100.000 de lei, anul urmator cereau in buget 150.000 de lei pentru acelasi lucru, chiar daca nu mai aveau nevoie de spatiu. In plus, in fiecare an au cerut bani pentru posturile vacante. Acestea nu s-au ocupat, dar banii nu au fost trimisi inapoi la bugetul de stat. S-au «topit» in prime acordate personalului la final de an. In urma acestor constatari se va face aceasta rectificare“, au declarat surse din Guvern pentru Cotidianul.

Jurnalul National publica suma care va fi luata de la fiecare minister. Astfel, Cele mai afectate sunt Mi­nis­­­terul Apararii (scadere a cheltuielilor cu 800 de milioane de lei), Ministerul Agriculturii (450 mili­oa­ne lei), Ministerul Sa­na­ta­tii (433,7 milioane de lei). Afectate sunt si Ministerul Me­diu­­lui (190,6 milioane de lei), Minis­te­rul Transporturilor (100 milioane de lei), Ministerul Educatiei (200 milioane de lei). Cheltuieli in sca­de­re sunt prevazute la aproape toti ordonatorii de credit: Ministerul Dezvoltarii (65,7 milioane de lei), Ministerul pentru IMM (50,1 milioane de lei), Ministerul Comunicatiilor (2,1 milioane de lei), Ministerul Public (9 milioane de lei), Autoritatea Nationala Sanitar-Vete­ri­nara (100 milioane de lei), Cancelaria premi­e­ru­lui (38 milioane de lei), SGG (20,3 milioane de lei), Aca­demia Ro­ma­na (5,9 milioane de lei), Institutul Cultural Roman (4,3 mili­oa­ne de lei), Societatea Romana de Televiziune (21 milioane de lei), AVAS (7,2 milioane de lei), Consi­liul Superior al Magistraturii (3,1 mili­oa­ne de lei).

Potrivit Curierul National, stoparea angajarii de personal in sectorul bugetar va avea ca efect pe de o parte reducerea cheltuielilor bugetare, iar pe de alta parte directionarea resurselor umane catre alte sectoare.

"Pentru a nu bloca desfasurarea activitatii din sectorul bugetar au fost prevazute expres si unele exceptii de la aceasta interdictie, precum ocuparea posturilor pentru care au inceput procedurile de organizare a concursurilor, angajarile din domeniul colectarii si controlului impozitelor si la institutiile infiintate in 2007 care nu si-au completat schema de personal", au spus sursele.

Suma echivalenta in moneda europeana a cheltuielilor bugetare reduse a fost calculata pe baza cursului de schimb de 3,30 lei/euro, estimat pentru acest an de Comisia Nationala de Prognoza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.