Cursul de schimb ar putea reveni treptat spre 3,55 lei/euro la sfarsitul acestui an, daca nu se produc derapaje fiscale majore si in conditiile in care banca centrala ar urma sa majoreze dobanda cheie cel putin pana la 10% in acest an, arata un raport al Citigroup referitor la economia Romaniei.

"In ciuda deprecierii leuilui de la inceputul anului, ne asteptam la o revenire pana la 3,65 lei/euro la sfarsitul primului trimestru, la 3,63 in trimestrul al doilea, 3,60 lei/euro dupa primele noua luni si 3,55 lei/euro la sfarsitul anului", arata studiul publicat luni de Citigroup.

Aceasta prognoza poate fi realizata in conditiile in care "Banca Nationala a Romaniei continua sa majoreze dobanda de politica monetara, cu un punct procentual, pana la 10%, sau chiar peste acest nivel, in cazul in care cursul nu raspunde acestei masuri", precizeaza analistii Citigroup. In plus, leul si-ar putea reveni daca se evita "derapajele fiscale majore", care sa duca deficitul bugetar peste nivelul de 2,7% din produsul intern brut (PIB) si in cazul in care deficitul de cont curent va fi sub nivelul de 14% din PIB sau se va restrange usor. In plus, scenariul Citigroup se bazeaza si pe o reducere a dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, cu jumatate de punct procentual, la 3,5% in prima jumatate a acestui an.

"Suntem constienti ca exista riscuri considerabile asupra cursului de schimb, mai ales dinspre nivelul ridicat al deficitului de cont curent si incertitudinile asociate turbulentelor din plan international. Din aceste cauze, evolutia factorilor de care depinde prognoza pe leu, de exemplu in cazul in care BNR nu reuseste sa reduca suficient rata dobanzii cheie, ne poate face sa ne revizuim estimarile", se precizeaza in raportul Citigroup.

Potrivit analistilor grupului, deprecierea leului, inceputa in a doua jumatate a anului trecut, "a fost provocata de cresterea aversiunii fata de risc, in lipsa unui raspuns puternic din partea politicii fiscale". "Acest context i-a facut pe investitori sa fie mai precauti in privinta factorilor de risc specifici Romaniei, mai ales dupa ce Standard and Poors a scazut perspectiva ratingului de tara de la stabila la negativa, in noiembrie 2007", mai arata raportul Citigroup.

In plus, "profunzimea relativ redusa a pietei valutare romanesti a facut ca moneda nationala sa fie o tinta usoara pentru speculatori, care credem ca au folosit pozitiile scurte pe leu ca refugiu, in conditiile unor prognoze pesimiste referitoare la alte valute emergente", adauga analistii. Ei adauga ca temerile referitoare la problemele specifice ale economiei Romaniei au influentat deprecierea leului mai mult decat sporirea aversiunii fata de risc la nivel global.

Leul a incheiat anul trecut la nivelul de 3,6102 lei/euro, in cadere cu aproximativ 16% fata de varful atins in iulie, de 3,10 lei/euro. De la inceputul acestui an pana in prezent, leul a pierdut peste 4%, pana la cursul de referinta de 3,7617 afisat luni de banca centrala, nivel minim care nu a mai fost atins din 28 ianuarie 2008, arata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.