Producatorul olandez de bere Heineken a cumparat compania romaneasca Bere Mures, aceasta tranzactie majorandu-i cota de piata in Romania la 31%.

Heineken plateste 150 mil. euro pentru Bere Mures, nu au fost oferite detalii legate de valoarea tranzactiei, totusi, s-a anuntat ca noua achizitie va avea efecte asupra rezultatelor grupului incepand cu 2009 si asupra valorii acestuia din 2012. Wall-Street informeaza ca Heineken va finanta achizitia din rezervele de lichiditate existente in prezent.

"Aceasta tranzactie ne permite sa ne consolidam pozitia de lider detinuta in Romania si creeaza un portofoliu de branduri mai puternic, mai diversificat", a declarat presedintele Heineken pentru Europa Centrala si de Est, Nico Nusmeier, citeaza Ziua.

Bere Mures a vandut anul trecut 1,2 milioane de hectolitri si are o capacitate de productie de 1,6 milioane de hectolitri. In ceea ce priveste activitatea olandezilor pe piata autohtona, Heineken detine patru fabrici: la Constanta, Craiova, Hateg si Miercurea-Ciuc, producatorul obtinind anul trecut un profit net de 807 milioane de euro, in scadere cu 33,4%, in contextul unui avans de 6,2% al veniturilor, la 12,56 miliarde de euro. Printre marcile produse de Heineken se numara Heineken, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Gösser si un numar limitat de marci regionale, anunta Cotidianul.

In urma acestei tranzactii Heineken isi va majora si volumul vanzarilor in Romania la 6 milioane de hectolitri de bere. Compania Bere Mures, infiintata in anul 1992, a inregistrat anul trecut un volum al vanzarilor de 1,2 milioane de hectolitri. Potrivit Jurnalul National, compania are 394 de angajati si detine marcile de bere Neumarkt, Dracula si Sovata, disponibile doar la ambalaj PET. De asemenea, Bere Mures detine doua marci de apa minerala.

Piata berii a fost estimata de catre Asociatia Berarii Romaniei (care include printre cei mai mari actori din piata de profil) la nivelul anului 2007 la aproximativ un miliard de euro in crestere cu circa 25% fata de valoarea pietei din 2006, de circa 800 milioane de euro. Pentru anul in curs companiile din industrie mizeaza pe o crestere in volum a consumului de bere din Romania cu aproximativ 5%. Principalii jucatori de pe aceasta piata sint Heineken Romania, InBev, European Drinks, United Romanian Breweries, Bereprod si Ursus Breweries.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.