Eventualele neajunsuri provocate de trecerea Romaniei la moneda unica pot fi evitate prin rambursarea anticipata sau prin refinantare

Desi unele voci pun la indoiala adoptarea monedei unice pana in 2014, ramane cert ca, mai devreme sau mai tarziu, tara noastra va intra in zona euro. In aceste conditii, intrebarea fireasca este cum vor fi afectati, in acel moment, romanii care au in derulare credite in lei. Analistii sustin ca procesul de conversie valutara va fi cat se poate de normal si ca nu va dezavantaja clientii bancilor.

Economistii contactati de ziarul "Adevarul" spun ca modificarea monedei de creditare nu va ridica probleme majore. In primul rand, pentru ca imprumuturile in lei care intra in discutie (cele ipotecare sau imobiliare luate pe o perioada de 20-30 de ani) sunt nesemnificative comparativ cu volumul creditelor in valuta. Potrivit datelor BNR, la finele lui 2007, doar 10% din creditele pentru locuinte erau contractate in lei.
Iar daca se mentine ritmul de crestere a creditelor in valuta, ponderea celor in lei ar trebui cu atat mai mult sa scada pana la momentul intrarii in zona euro.In plus, adoptarea monedei unice de catre tara noastra este conditionata de respectarea criteriilor de la Maastricht.

Potrivit acestora, dobanzile pentru creditele acordate in Romania nu pot depasi marja de doua puncte procentuale peste media celor mai mici trei dobanzi din zona euro. Daca acestea se mentin in continuare scazute, dobanzile din tara noastra vor fi supuse unui drastic proces de diminuare. Deocamdata, dobanzile la creditele in lei sunt strans legate de dobanda de politica monetara, mult mai mare decat in zona euro.

Fara credite in lei
Specialistii sustin la unison ca odata cu adoptarea monedei unice imprumurile in lei vor disparea. Pentru ca toate creditele ipotecare/imobiliare in lei comporta dobanzi variabile, legate de evolutia indicelui ROBOR (adica nivelul mediu al ratelor dobanzilor afisate de bancile comerciale de pe piata monetara interbancara din Romania), indicele de referinta va fi inlocuit cu cel european (EURIBOR). "Se va face o conversie normala, la fel ca si atunci cand moneda nationala a fost denominata", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.