Cei mai importanti emitenti de carduri din Romania detin intre 670 si 1.500 de aparate ATM. Numarul de carduri depaseste, in toate cazurile, un milion de unitati.
Explozia numarului de carduri nu se traduce, in Romania, si printr-o crestere echivalenta a numarului de automate necesare pentru utilizarea acestor instrumente. In conditiile in care, cu o singura exceptie, gradul de utilizare la comercianti nu trece de 27%, ATM-ul ramine cel mai important instrument folosit de romani. Din datele colectate de Cotidianul de la cei mai importanti emitenti, raportul dintre numarul cardurilor si cel al bancomatelor este, in cel mai bun caz, de aproximativ 1/900. In cel mai rau caz, raportul merge pina la 1/4.477, in timp ce media se situeaza in jurul valorii de 1/1.500. Ar mai fi de adaugat si faptul ca, in afara de CEC, bancomatele sint grupate in majoritate in Bucuresti. „Pe piata locala se inregistreaza un numar semnificativ de posesori de carduri, care trebuie sa aiba la dispozitie cit mai multe locuri in care sa poata folosi aceste instrumente de plata”, ne-a spus Denisa Mateescu, general manager Romania si Regiunea Balcanilor, MasterCard Europe.

BCR, BRD, Bancpost si Raiffeisen sint cei mai importanti emitenti din Romania, cu un numar de unitati intre 1.300.000 (Raiffeisen) si peste 3.000.000 (Bancpost). In calculul nostru am luat in considerare si CEC pentru ca ultima banca de stat din Romania este singura care si-a dezvoltat reteaua de bancomate mai ales in afara Bucurestiului. Asadar, BCR, cea mai importanta banca din Romania, are in portofoliu aproximativ 2.500.000 de carduri emise, dintre care numai 200.000 de credit. Banca este prima din Romania care a anuntat recent ca are mai mult de 1.500 de bancomate in toata tara. Un calcul simplu arata ca 1.600 de clienti ai BCR detinatori de carduri se bat pe un bancomat. BRD are putin peste 2.000.000 de carduri emise si aproximativ 1.300 de ATM-uri, cu un raport de un bancomat la 1.568 de carduri. Raiffeisen a emis aproximativ 1.200.000 de carduri si are 900 de bancomate, cu un raport de un ATM la 1.333 de clienti. In cazul Raiffeisen, trebuie adaugat si faptul ca banca se lauda cu cel mai mare grad de utilizare direct la comercianti, adica aproximativ 70%, potrivit directorului de carduri al bancii, Titi Stoenescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.