Romania a avut anul trecut un deficit fiscal de 2,63% din PIB, cu 370 milioane lei peste anuntul initial. Analistii spun ca investitiile in infrastructura sunt necesare, chiar daca deficitul s-ar apropia de 3%. Vosganian sustine ca salariul minim de 500 de lei acopera cosul minim de consum anual, evaluat la 810 lei.

Romania a avut un deficit fiscal de 10,27 miliarde lei in 2007, cu peste 370 milioane lei (100 milioane euro) mai mare decat factura prezentata anterior de ministrul Varujan Vosganian. Noua evaluare, provocata de schimbari in metodologia de calcul, pastreaza totusi distanta fata de limita impusa de Tratatul de la Maastricht si reprezinta 2,63% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2007. Initial, ministrul Economiei si Finantelor anuntase un deficit fiscal de 9,9 miliarde lei, ce reprezenta 2,4% din PIB.

Intrucat in calculul deficitului bugetar intra acum veniturile bugetare ale lunii ianuarie 2008 – a explicat Vosganian – deficitul bugetar a fost rectificat. Vosganian nu exclude o noua corectie a nivelului deficitului fiscal dupa prezentarea valorii PIB-ului realizat in 2007, estimata la 390 miliarde lei (116,8 miliarde euro).
Analistii estimeaza dimensiunea deficitului fiscal din anul 2007 in jurul a 2,7% din PIB, desi Comisia Europeana a spus ca, potrivit calculelor sale, acesta ar putea sa depaseasca 3% din PIB. Daca va fi tinut in frau, atunci Romania va avea o imagine mai putin riscanta in randul investitorilor straini, ceea ce ar asigura o relativa stabilizare a leului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.