Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat joi ca angajamentele asumate de producatorul american privind preluarea Automobile Craiova SA vor fi respectate, iar productia ar putea incepe pina la sfirsitul acestui an. Potrivit lui Voicu, care a fost si membru in Comisia de privatizare a societatii craiovene, Ford ar fi putut incepe mai devreme sa produca in Romania daca n-ar fi existat cele trei luni si jumatate, cit a durat investigatia Comisiei Europene privind posibilele ajutoare de stat acordate producatorului american. Potrivit angajamentelor initiale asumate de Ford in contractul de privatizare, productia la Craiova urmeaza sa inceapa spre sfirsitul lui 2008. Conform analistilor, cel mai probabil la Craiova va fi produs un model de mic litraj, cum ar fi viitoarea generatie a modelului Fiesta. Directorul general al Daewoo Automobile, Ion Ion, a spus ca autoritatile locale si-au dat acordul de principiu pentru inceperea lucrarilor la uzina din Craiova.

Ford se va califica pentru a obtine ajutoare de stat pe schemele elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor si trebuie sa faca o evaluare intre ceea ce i-a solicitat Comisia Europeana si ce va primi, a declarat joi ministrul de resort Varujan Vosganian. „Daca oportunitatea este mai consistenta decit obligatiile, Ford va alege probabil sa continue investitia in Romania“, a afirmat Vosganian intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, ministerul de resort a elaborat scheme de ajutor de stat care vor fi aprobate de Guvern si care se pot aplica la activitatea Ford de la Craiova. „Voi usura alegerea Ford prin oferirea unei perspective atragatoare de a ramine in Romania“, a mai spus Vosganian, lasind sa se inteleaga ca Ford va primi ajutoare de stat de cel putin 27 de milioane de euro. Ministrul s-ar putea baza pe prevederile unui proiect de ordonanta de urgenta prin care companiile care investesc mai mult de 100 de milioane de euro pot beneficia de ajutoare de stat pe baza unor scheme deja acceptate de Comisia Europeana.