Potrivit ministrului Finantelor, saracia severa va disparea practic din Romania, dupa trecerea la euro * Deocamdata, insa, aproape 4,5 milioane de familii trec iarna cu ajutoare de incalzire

Saracia severa, indicator care se refera la persoanele ale caror cheltuieli lunare totalizeaza mai putin de 100 de lei, va fi diminuata, in 2009, la 2,3-2,4% din populatie, si va fi redusa la "cazuri accidentale" dupa adoptarea euro, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Dupa ce Romania va intra pe culoarul euro, se va vorbi doar in cazuri accidentale despre saracia severa", a spus Vosganian intr-o conferinta de presa avand ca tema motiunea simpla privind nivelul de trai. El a sustinut ca majoritarea cererilor incluse de senatori in motiune, precum combaterea saraciei, reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea salariului minim, au fost deja aplicate de Guvern sau sunt avute in vedere. Ministrul a aratat ca Executivul a luat deja masuri pentru cresterea pensiilor si a majorat salariul minim pe economie incepand cu acest an, amintind ca obligativitatea corelarii salariului cu cosul minim de consum a fost eliminata de Guvernul PSD in 2003.

"Legea trebuie votata fara ispitele unui an electoral si necesita o majoritate organica ce nu va putea fi intrunita prea curand", a spus Vosganian. Ajutoarele pentru incalzire acordate in perioada decembrie 2007-februarie 2008 au insumat 800 de milioane de lei, fiind acordate unui numar de 4,4 milioane de familii, potrivit ministrului de resort. "Unele familii au mai multe tipuri de ajutoare", a mai afirmat Vosganian. Principalele masuri de sprijin pentru populatie la plata energiei termice au vizat persoanele cu venituri reduse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.