Pretul painii continua sa creasca, desi in ultimele cinci luni, painea s-a scumpit cu 20%.

Principala cauza este costul ridicat al materiei prime, determinat de cantitatile insuficiente existente la nivel mondial, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania, Viorel Marin. “In ultimele luni, painea s-a scumpit cu 20%, dar majorarea este nesemnificativa in raport cu costurile pentru materia prima. La noi, majorarea s-a aplicat la un pret de 60 de eurocenti pentru kilogramul de piine. In statele europene, painea s-a scumpit cu 15%, insa un kilogram costa trei euro. Prin urmare, chiar daca am aplicat o majorare mai mare, aceasta nu a reusit sa acopere costurile de productie, pentru ca piinea romaneasca este prea ieftina”, citeaza Cotidianul.

Ziarul anunta ca painea va continua sa se scumpeasca si in perioada urmatoare, deoarece pretul graului nu se va stabiliza, ci va creste.

"In toamna, cand un kilogram de grau se cumpara cu 0,7 lei pe kilogram nimeni nu cumpara pentru ca se astepta o ieftinire. Acum, un kilogram de grau costa si un leu si, tinand cont de evolutiile pe piata internationala, cu siguranta pretul graului va continua sa creasca", a mentionat Viorel Marin, citat de Wall-Street.

Acesta a precizat ca, in prezent, graul se achizitioneaza cu 280 de euro pe tona pe piata interna si cu pana la 300 de euro pe tona pe pietele internationale.

Potrivit Curierul National, Viorel Marin sustine va "Romania mai are inca stocuri de grau, nu stie nimeni exact cantitatea, se pot face doar speculatii. Cert este ca aceste stocuri sunt insuficiente, avem grau putin si scump. Totusi, Romania nu se va confrunta cu o criza a graului, pentru ca putem asigura materia prima fie de pe piata comunitara, fie din importuri. Insa, cu siguranta, va exista o criza a pretului painii, din cauza pretului la grau".

Presedintele Anamob spune ca, in prezent, griul se achizitioneaza cu 280 de euro pe tona pe piata interna si cu pina la 300 de euro pe tona pe pietele internationale. “Cu siguranta, va exista o criza a pretului piinii, din cauza pretului la grau”, a spus Viorel Marin. Producatorii continua sa foloseasca un ton alarmant, dar reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca “Romania nu se confrunta cu o criza a graului”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.