Dupa o cursa de 6 luni de alergare pentru a atrage cat mai multi participanti, Fondul de pensii private obligatorii Zepter se declara invins. Acesta a reusit sa atraga mai putin de 2.000 de participanti in cele patru luni de campanie de aderare.

De aceea ar putea fi vandut in urmatoarele doua luni, un participant fiind evaluat la 150 de euro, au declarat pentru NewsIn surse din piata. Intr-o situatie asemanatoare se afla si OTP, care nu a reusit sa convinga prea multe persoane sa adere la fondul pe care il administreaza, surse avizate declarandu-ne ca fondul deja a decis sa vanda portofoliul de clienti.

Pe de alta parte, presedintele fondului de pensii Prima Pensie, un alt fond care nu a reusit sa atraga prea multi participanti a declarat, pentru Curierul National, ca nu poate lua in considerare vanzarea portofoliului deoarece legislatia actuala nu reglementeaza inca aceasta situatie si apoi cei trei ani pusi la dispozitie de lege pentru a strange numarul optim de participanti pot dezvalui noi oportunitati de avansare.

Se asteapta sa ramana maximum 11 fonduri
Circa 11 fonduri de pensii private obligatorii ar putea ramane pe piata in urmatorii trei-cinci ani, din experienta altor tari care au implementat sistemul si unde numai 60% dintre fonduri au rezistat in acest interval, a spus pentru NewsIn directorul general adjunct al CSSPP, Dan Pescaru.

Intr-adevar, analizand datele puse la dispozitie de CSSPP, din 18 fonduri active, 7 dintre acestea nu au reusit ca impreuna sa adune 50.000 de participanti: Prima Pensie, OTP Fond de Pensii, MKB Romexterra Fond de Pensii, AG2R, KD Fond de Pensii, Marfin si Zepter.

150 euro costa participantul la Zepter Fond de Pensii (pilonul II)
Negocierile ar putea avea loc in urmatoarea perioada, au precizat sursele citate, care au adaugat ca in prezent se asteapta reglementarile privind fuziunile de la CSSPP.
"Participantii fondului vor fi asimilati altui fond. In ce priveste pretul, acesta poate sa ajunga la 150 de euro pe participant. Oricum se va inchide cu pierdere pentru actionari", a declarat, pentru NewsIn, sursa citata, care a mentionat ca fondul a trebuit sa investeasca capitalul minim cerut de lege, de 4 milioane euro.
Potrivit sursei, decizia de a vinde este una normala, in conditiile in care fondul nu avea nicio sansa sa acumuleze 50.000 de participanti in urmatorii trei ani, asa cum prevede legea, iar in urma "loteriei" de repartizare a nehotaratilor urmeaza sa primeasca doar 200 de participanti.

Dupa etapa de validare a aderentilor, inainte de repartizarea aleatorie, Zepter Fond de Pensii avea 1.558 de participanti si o cota de piata de 0,04%.

50.000 de participanti nu asigura succesul
Dan Pescaru a explicat faptul ca, in cazul unui fond care a atras deja 5.000 de participanti, "capacitatea de a rezista este asigurata timp de doi ani", deoarece un administrator "traieste" din veniturile pe care le realizeaza si din comisioane, care sunt destul de mici.

Directorul general adjunct al CSSPP a adaugat ca, dupa aceasta perioada, este greu de crezut ca un fond va rezista pe piata daca nu isi sporeste portofoliul de participanti.

Pe de alta parte, companiile care au strans mai putin de 20.000 - 30.000 de participanti vor avea probemele certe, intrucat este greu sa stranga 50.000 de participanti in trei ani, atat cat prevede legea, considera Pescaru.

"Ramane de vazut daca administratorii care n-au reusit sa atraga un numar important de aderenti pana acum vor reusi in urmatorii ani, in detrimentul celor care si-au dovedit calitatile de buni promotori ai propriului produs", a mai spus directorul general adjunct al CSSPP pentru NewsIn, care a mentionat ca pe piata muncii intra, anual, intre 120.000 si 150.000 de contribuabili.

Primii 11 administratori controleaza 98,7% din piata, restul fiind impartit intre ceilalti 7 jucatori
Primii 11 jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (98,7%), dupa atragerea unui numar de 3,938 milioane de participanti in intervalul 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Dupa etapa de validare a aderentilor, inainte de repartizarea aleatorie, ING Fond de Pensii se afla pe primul loc, cu 1.279.955 de aderenti (32,07% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 1.017.935 participanti atrasi si o cota de piata de 25,51%, informeaza NewsIn.

Pe locul al treilea se afla Generali Fond de Pensii, cu 400.465 semnaturi atrase in timpul campaniei de aderare si o cota de piata de 10,03%, in timp ce pe pozitia a patra se afla Aviva Fond de Pensii, care a raportat 312.402 de participanti pe pilonul II si o cota de piata de 7,83%.

Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatorii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008. In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata.
Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.