Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, ieri, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind privatizarea societatii Antibiotice Iasi, la solicitarea Comisiei pentru sanatate. Comisia speciala va fi formata din toti cei 15 membri ai Comisiei pentru sanatate.
Potrivit scrisorii transmise de catre presedintele Comisiei pentru sanatate, Mircea Ifrim (PRM), obiectivele anchetei sunt stabilirea oportunitatii privatizarii, avand in vedere consecintele pe care le poate avea asupra asigurarii cu antibiotice si tuberculostatice la un pret accesibil pentru intreaga populatie a Romaniei si, in caz afirmativ, stabilirea consecintelor sociale ce decurg din privatizarea societatii. In plus, deputatii din Comisia pentru sanatate vor sa analizeze si impactul vanzarii societatii asupra Fondului National Unic de Asigurari Sociale, sa verifice sesizarea Sindicatului Antibiotice Iasi cu privire la absenta unui pact social din caietul de sarcini al privatizarii, dar si sa investigheze cauzele care au determinat cresterea valorii societatii de 80 de ori in ultimii doi ani. Acestia vor analiza, de asemenea, scaderea abrupta a interesului unor potentiali cumparatori pentru Antibiotice Iasi - de la 53 la 2 -, refuzul AVAS de a pune in aplicare hotararea judecatoreasca a Curtii de Apel Iasi care a decis suspendarea hotararii de guvern privind privatizarea Antibiotice Iasi si decizia presedintelui AVAS de a continua procesul de privatizare. Comisia de ancheta va mai analiza si posibilitatea conditionarii cumpararii pachetului majoritar de catre un producator de medicamente, pentru a se asigura dezvoltarea ulterioara a fabricii si pentru a preintampina cumpararea societatii doar pentru valorificarea celor 400.000 mp de teren aferent.
Un alt aspect controversat il constituie continuarea de catre AVAS a privatizarii prin metoda licitatiei cu strigare, in ciuda faptului ca exista o decizie judecatoreasca de suspendare a privatizarii, emisa in urma acceptarii contestatiei sindicatulului Antibiotice Iasi. Aceasta metoda permite viitorului cumparator sa schimbe obiectul de activitate al firmei. “Deputatii din Comisia pentru sanatate au facut audieri in perioada 12-19 februarie si s-a constatat ca societatea este de importanta strategica, avand un profit anual de aproximativ noua milioane de euro. AVAS, care are dreptul sa-si exercite calitatea de actionar al statului, a stabilit metoda de licitare cu strigare in data de 18 martie 2008. De asemenea, in informare ni se spune ca societatea Antibiotice Iasi are o suprafata de teren aferent de aproximativ 40 de hectare, intr-o zona rezidentiala in care pretul metrului patrat este in jur de 1.000 de euro”, a declarat Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu (PSD).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.