Valoarea punctului de pensie va creste anual cu 7,8% pana in 2020, iar salariul mediu brut se va majora cu 45% in intervalul 2008-2013, pana la nivelul de 3.467 de lei, atins in 2020.

Potrivit unei analize realizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), valoarea punctului de pensie va creste cu 19,76% in 2009 fata de 2008, iar cresterea medie pe an se prognozeaza a fi de 7,8%. Astfel, valoarea punctului se va majora cu 74%, pana in 2014, iar in 2020 va creste cu 168%, in comparatie cu 2008. Ministerul Finantelor estimeaza ca veniturile din contributii la bugetul de asigurari vor creste nominal in medie cu 10% pe an in perioada 2008-2013 si cu 9% pe an in perioada 2014-2020, informeaza Adevarul.

Sindicalistii de la BNS alerteaza asupra unor miscari ilegale pe post de iluzii optice. Este vorba despre modificarea bazei de calcul a valorii punctului de pensie. Ei vorbesc si despre alte falsuri: numarul salariatilor a fost „umflat“, iar cel al pensionarilor - micsorat „din condei“!

"Schimbarea indicatorului utilizat la calculul valorii punctului de pensie nu este decat un truc al Guvernului, astfel incat sa-si respecte angajamentele electorale in conditiile impuse de resursele limitate ale bugetului de asigurari sociale”, sustin reprezentantii BNS, citeaza Gandul.

Intr-o analiza a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), numarul persoanelor care ar trebui sa cotizeze la pensii pana in 2020 este mai mare decat cel prognozat de acelasi executiv intr-un document trimis in 2007 Comisiei Europene. De asemenea, in raportul MEF, numarul celor care vor avea peste 65 de ani in 2020 este subevaluat, de aceasta data, fata de datele oficiale ale Eurostat. Toate acestea, pentru a justifica majorarea pensiilor promisa anul trecut.

PROCENTE LIPSA. Punctului de pensie, in 2009, va fi de 45% din salariul mediu prognozat, dar de 41% din castigul salarial mediu. Mai exact, guvernantii isi vor respecta promisiunile de a majora pensiile cu 45%, numai ca schimband baza de raportare utilizata la calculul valorii punctului de pensie, indemnizatiile vor creste mai putin decat au anuntat.

Daca, in 2008, punctul de pensie se raporta la castigul salarial mediu brut - prognozat la 1.550 de lei, de anul viitor se va calcula din salariul mediu brut prognozat - de numai 1.547 de lei, dupa cum a reclamat BNS. In schimb, punctul ar fi trebuit sa se raporteze la castigul mediu brut prognozat, in valoare de 1.700 de lei. Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, a declarat ieri ca, „asa cum rezulta din analiza MEF, in fapt, valoarea reala a punctului de pensie va creste, in 2009, de la 37,5% la 41%, urmand ca aceasta sa se reduca pana la 39,6% in 2013, ramanand la acest nivel pana in 2020“.

BNS a facut o comparatie a Raportului MEF si a programului de Convergenta 2006-2009, pe care guvernul l-a inaintat catre Comisia Europeana in 2007. Potrivit Evenimentul Zilei, prognozele privind numarul populatiei totale si structura pe grupe de varsta, realizate de Banca Mondiala si Ministerul Muncii, nu corespund cu cele avute in vedere la stabilirea evolutiei bugetului public de pensii.
Aceste diferente se reflecta in ceea ce priveste numarul celor care contribuie la sistemul public de pensii, dar si al celor care sunt dependenti de acest sistem. Mai exact, previziunile privind populatia in varsta de 15-64 de ani par a fi supraevaluate, conform BNS, cu aproximativ 900.000 de persoane in anul 2010.

Dealtfel, in ceea ce priveste rata de dependenta a celor care vor avea peste 65 ani in 2020, apare o subevaluare a numarului de persoane varstnice. Conform datelor furnizate de Eurostat, rata de dependenta a persoanelor in etate in 2020 va fi de 25,1%, in conditiile in care, in versiunea realizata de Ministerul Economiei si Finantelor, aceasta rata este prevazuta la un nivel de numai 23,8%.
Adevarul este ca Executivul nu va putea majora punctul de pensie pentru anul viitor, intrucat nu exista resursele bugetare necesare. Deciziile politice populiste privitoare la sistemul public de pensii nu sunt sustenabile si pun in pericol intregul sistem.

"Tot la sfarsitul anului trecut, am cerut ca in proiectul Bugetului de stat si al asigurarilor sociale sa nu se reduca niste contributii catre sistemul de securitate sociala pentru ca asta ar insemna mai putine venituri la sistemul public de pensii. Toate aceste cereri au fost in van", a spus liderul BNS, Dumitru Costin.

El sustine ca nu s-a tinut cont de faptul ca "actualul sistem public de pensii este in mare suferinta". In plus, Dumitru Costin spune ca din ce in ce mai multe categorii socio-profesionale ies din sistemul public de pensii.

Liderii BNS au cerut clasei politice ''sa analizeze cu seriozitate situatia'' si afirma ca ''este posibil ca in doi-trei ani sa nu mai existe bani pentru plata pensiilor''.
"Ministerul Finantelor a marit artificial, pe hartie, numarul celor care vor contribui la sistemul public de pensii", a precizat liderul BNS, anunta Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.