Deprecierea cursului de schimb inseamna pierdere din valoarea caselor, salariilor si masinilor romanilor; creste inflatia, iar imaginea externa a Romaniei pune deja pe fuga investitorii straini.

Acestea sunt principalele riscuri care ne pasc daca deficitul de cont curent continua sa se adanceasca, potrivit lui Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Ce pot face romanii in aceste conditii? Sa economiseasca mai mult „chiar daca nu intotdeauna li se ofera instrumente foarte atragatoare“ si sa limiteze consumul, contractand credite „doar pentru produse de necesitate, nu pentru produse de lux sau ca sa epateze ori ca sa arate vecinilor ca sunt mai grozavi decat ei“, spune Lazea. La acestea se adauga cresterea productivitatii muncii.

Responsabilii cu politicile economice din tara noastra trebuie sa „urmareasca atent politicile structurale si de echilibrare a ofertei“, a declarat Valentin Lazea, ieri, in cadrul unui seminar despre finantarea deficitului extern, organizat de Finmedia. In adancirea deficitului comercial de anul trecut, cele mai afectate ramuri au fost productia alimentara si masinile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.