Costurile cu forta de munca au fost mai mari cu aproape 20% in trimestrul patru al anului 2007 comparativ cu ultimul trimestru al lui 2006. Salariile din constructii si industria extractiva au crescut cu peste 25% fiecare.
Costul fortei de munca a crescut in tara noastra cu 19,22% in ultimele trei luni ale lui 2007 fata de intervalul similar din 2006, potrivit Institului National de Statistica, cele mai mari cresteri salariale inregistrandu-se in constructii si, surprinzator, in industria extractiva, domeniu care inregistreaza cel mai mare datornic la bugetul Romaniei.

Comparativ cu trimestrul trei al lui 2007, cresterea este de 8,1%. Indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca calculeaza atat cheltuielile directe – salarii, premii –, cat si cele indirecte, cum sunt contributiile angajatorului pentru somaj, pensii, sanatate. Salariile au crescut cu 8,29% in trimestrul IV al anului 2007 fata de trimestrul precedent, in vreme ce cheltuielile indirecte au urcat cu 7,8%. Fata de trimestrul trei din 2007, cele mai mari cresteri ale costurilor totale cu forta de munca, calculat dupa numarul de zile lucratoare, se gasesc in sectorul de sanatate si asistenta sociala, cu o crestere de 24,51%, urmat de constructii, unde costurile s-au majorat cu 12,5% si tranzactiile imobiliare, cu 12,32%. In industrie s-a inregistrat o scadere de 1,13%, conform INS.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.