Concluzia dezbaterilor Asociatiei Studentilor Economisti din Romania: ne aflam intr-o situatie paradoxala din punct de vedere financiar

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante si Banci din cadrul Senatului, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Studentilor Economisti din Romania, pe tema "Politici fiscale - viziune si mecanism", eveniment la care Curierul National a fost unul dintre partenerii media, ca Romania se afla intr-o situatie paradoxala din punct de vedere financiar.
"Romania are una dintre cele mai mari fiscalitati din Europa. Cu toate acestea, desi avem fiscalitate mare, veniturile bugetare sunt mici. PIB-ul Romaniei, care pe anul 2004 s-a ridicat la suma de 56 de miliarde de euro, este comparabil cu beneficiul unor mari companii din Europa si este foarte mic in comparatie cu ceea ce ar trebui sa fie", a declarat senatorul.

Pentru cresterea PIB-ului in conditiile scaderii cotei de impozitare, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a venit cu solutia extinderii plajei de impozitare la nivelul productiei agricole. Sectorul are o pondere de 14 la suta din Produsul Intern Brut, au aratat reprezentantii MFP, care au prezentat si masuri pentru eficientizarea colectarii taxelor, interzicerea esalonarii datoriilor si impozitarea dobanzii bancare, respectiv a operatiilor cu capital.

Contributiile la asigurarile de sanatate, mai mici cu 10 la suta pana in 2009

Vestea buna lansata de catre Dan Mateescu, consilierul ministrului de Finante, este aceea ca pana in 2009 contributia la asigurarile de sanatate se va reduce cu 10 procente si ca, pana in 2008, aprecierea leului va avea ca efect dublarea salariului mediu din Romania.

De asemenea, in cadrul conferintei, s-au facut publice si primele efecte ale cotei de impozitare de 16 la suta. Astfel, conform declaratiilor lui Dan Mateescu, veniturile la bugetul consolidat au crescut cu unu la suta in primul trimestru al anului in curs, iar numarul de salariati a crescut cu 100 de mii. In privinta salariatilor se estimeaza ca majoritatea provin din economia subterana, ca un efect al relaxarii fiscale.

Legat de tema Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, s-a atras atentia ca tara noastra continua sa nu indeplineasca doua din cele patru criterii de la Maastricht, rata inflatiei depasind in continuare minimul de trei la suta impus de UE, iar rata dobanzii pe termen lung depasind si ea media impusa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.