Compania SOCAR, controlata de statul Azerbaidjan, intentioneaza sa incheie cu operatorul de depozite petroliere Oil Terminal Constanta un contract pentru livrarea a cinci milioane tone de titei in Romania, echivalentul productiei anuale nationale.

„SOCAR si-a exprimat intentia de aduce la Oil Terminal cinci milioane de tone de titei. Ei vor chiar si un contract pentru 15 ani cu Oil Terminal“, au afirmat surse citate de Evenimentul zilei.

Compania SOCAR, controlata de statul Azerbaijan, intentioneaza sa incheie cu operatorul de depozite petroliere Oil Terminal Constanta un contract pentru livrarea a 5 milioane tone de titei in Romania, echivalentul productiei anuale nationale, au declarat surse apropiate discutiilor.

Compania azera a deschis anul trecut un birou in Romania. Oficialii SOCAR au declarat in repetate randuri ca nu exclud posibilitatea de a rafina titei in rafinariile romanesti si de a deschide o retea proprie de benzinarii, fara sa ofere informatii concrete. Presedintele producatorului azer de petrol, Rovnag Abdullayev, declara anul trecut ca SOCAR pregateste o campanie de investitii in Romania. Jurnalul National afirma ca potrivit documentului de strategie nationala, in sectorul energetic pentru perioada 2007-2020, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor, productia de titei din Romania este estimata la 5,2 milioane tone anul trecut.

Reprezentantii Oil Terminal nu au putut fi contactati pentru declaratii. Potrivit Cotidianul, reprezentantul SOCAR in Romania, Hamza Karimov, nu a confirmat informatia, dar a adaugat ca intentia companiei este sa se dezvolte si pe piata petroliera romaneasca, fara sa ofere precizari. „Intentia noastra este sa ne dezvoltam si pe piata romaneasca de petrol, dar deocamdata ne limitam la discutii si la studii de piata“, a afirmat Karimov. Beneficiarii titeiului pe care SOCAR ar urma sa il aduca in Romania, nu sunt cunoscuti, iar inceperea livrarilor este conditionata de semnarea unui acord intre cele doua companii.

Cantitatea de 5 milioane de tone de titei, contractata cu operatorul portuar Oil Terminal, reprezinta aproximativ productia pe un an a Romaniei.

Reprezentantii Oil Terminal nu au dorit sa faca declaratii pe baza acestui subiect.
"SOCAR si-a exprimat intentia de aduce la Oil Terminal cinci milioane de tone de titei. Ei vor chiar si un contract pentru 15 ani cu Oil Terminal", au afirmat surse citate de Ziarul Financiar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.