Ministrul Finanelor spune c nu este nevoie de taxe suplimentare pentru majorarea pensiilor.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca impozitarea primelor nu este justificata. “Nu avem nevoie de bani pentru pensii. Impozitele pe cadouri si salarii de merit sunt ideea exclusiva a colegului de partid, Paul Pacuraru” citeaza Gardianul. Varujan Vosganian a declarat ca bugetul detine destui bani pentru a suporta majorarea pensiilor. “Nu va fi nevoie de nicio majorare a fiscalitatii pe anul în curs sub pretextul epuizarii fondului de pensii”, a precizat Varujan Vosganian. Aceste declaratii vin in contradictie cu ceea ce ministrul muncii, Paul Pacuraru, anuntase în urma cu cateva zile. Acesta sustinand ca a initiat legea care impoziteaza cu aproape 30% orice venit peste salariul de baza tocmai pentru a face rost de bani pentru asigurarile sociale.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca impozitarea primelor nu este justificata. “Nu avem nevoie de bani pentru pensii. Impozitele pe cadouri si salarii de merit sunt ideea exclusiva a colegului de partid, Paul Pacuraru” citeaza Gardianul. Varujan Vosganian a declarat ca bugetul detine destui bani pentru a suporta majorarea pensiilor. “Nu va fi nevoie de nicio majorare a fiscalitatii pe anul in curs sub pretextul epuizarii fondului de pensii”, a precizat Varujan Vosganian. Aceste declaratii vin in contradictie cu ceea ce ministrul muncii, Paul Pacuraru, anuntase in urma cu cateva zile. Acesta sustinand ca a initiat legea care impoziteaza cu aproape 30% orice venit peste salariul de baza tocmai pentru a face rost de bani pentru asigurarile sociale.

Ludovic Orban, ministrul Transporturilor si vicepresedinte al PNL, si Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, nu sunt de acord cu actiunea recenta a ministrului Muncii. Reactiile acestora au survenit la doar cateva zile dupa ce Pacuraru a revenit asupra ordinului, la presiunea mass-media, a sindicatelor si a mediului de afaceri. „A fost o greseala semnarea acelui ordin. O astfel de decizie nu poate sa o ia un ministru. Domnul Pacuraru trebuia sa se consulte cu ministrul Finantelor, cu cel Justitiei. De aceea a si revenit in mai putin de 24 ore”, a precizat Ludovic Orban, dupa ce ordinul Ministerului Muncii s-a dovedit nepopular. Potrivit Gandul, Orban i-a acordat lui Paul Pacuraru circumstante atenuante, invocand faptul ca acesta a fost „covarsit de hartii” in momentul in care a semnat decizia de impozitare.

Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, s-a declarat surprins de decizia de marire a fiscalitatii pe motivul lipsei de bani pentru plata pensiilor, sustinand ca exista suficiente resurse bugetare pentru majorarea acestora, fara a fi nevoie de majorarea taxelor si a impozitelor.

Vosganian si-a contrazis astfel colegul de cabinet, care si-a argumentat decizia prin necesitatea de a atrage mai multi bani la bugetul asigurarilor sociale. „In estimarea noastra, aceste venituri nu au fost luate in calcul. Deci, pentru noi, aceasta abordare a Ministerului Muncii nu a facut parte din strategia noastra. Ministerul Muncii a avut probabil ratiunile sale”, a declarat Varujan Vosganian.

Presiuni asupra ministrului Muncii vin atat din partea sindicatelor, cat si organizatiilor profesionale. Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat la sfarsitul saptamanii trecute eliminarea impozitarii veniturilor rezultate prin „plata cu ora”, a garzilor si a indemnizatiilor clinice. „Prestarea orelor de garda este definita ca munca pentru asigurarea continuitatii serviciului si este impusa de reglementarile in vigoare ale Ministerului Sanatatii Publice, neconstituind o decizie individuala a medicului. Consiliul National al CMR va solicita eliminarea acestei aberatii juridice de impozitare pe care, in cel mai bun caz, o poate considera o neintelegere a specificului muncii din domeniul sanitar”, scrie Curentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.