Ministerul Apararii a incheiat la sfarsitul anului trecut un contract de aproape 122 milioane de dolari cu concernul american Lockheed Martin, pentru a se dota cu 19 radare de tip "gap-filler", pentru descoperirea tintelor la inaltimi mici si medii. Contractul a devenit operational de la jumatatea lunii ianuarie, iar radarele vor fi asamblate final in Romania.

Contractul prevede ca Lockheed Martin sa asigure piese de schimb si suport logistic pentru o perioada de 20 de ani si sa formeze personalul pentru mentenanta si supraveghere. "Avand in vedere ca progresul tehnologic este fantastic in ultimii ani, noi am pus conditia ca radarul sa fie un sistem deschis, incat sa poata fi foarte usor modernizat si adus la zi in toata aceasta perioada", afirma colonelul Cristian Mateescu, adjunctul sefului Directiei Tehnice si Programe de Inzestrare din Departamentul pentru Armamente. Acesta mai spune ca radarul are capacitatea de a functiona telecomandat.

PROTOTIPURILE. Pentru dotarea Fortelor Aeriene cu radare care sa supravegheze inaltimile mici si medii ale spatiului national, furnizorul numarul 1 al Pentagonului, gigantul Lockheed Martin si Ministerul Apararii au incheiat inca din 2003 un memorandum, cand a venit la Bucuresti pentru acest lucru William Lash, adjunctul secretarului de stat pentru comert al SUA. In urma semnarii acestui document, partea americana a inceput dezvoltarea initiala a doua radare prototip. Acestea au fost livrate Fortelor Aeriene in decembrie 2004, pentru a fi testate chiar de beneficiarul lor, pe parcursul unui an.

TESTE. "In perioada de testare au aparut unele probleme tehnice, dar previzibile. Au trebuit reproiectate anumite componente si am imbunatatit fiabilitatile radarului in functie de cerintele utilizatorului, in asa fel incat acum avem un produs nou si matur", spune Constantin Punguta, reprezentant al UTI Systems, subcontractorul din Romania al Lockheed Martin, care participa la integrarea, testarea si designul radarelor. Fortele Aeriene au supus radarele-prototip la probe in orice conditii atmosferice si in conditii de bruiaj. Maiorul Constantin Dedu, manager de program in cadrul Departamentului pentru Armamente, arata ca Fortele Aeriene au solicitat ca acest radar sa poata fi transportat de avionul C-130 Hercules, iar actualizarile tehnologice sa fie la nivelul anului 2007. Totodata, ofiterul mai spune ca radarul imbunatatit, dupa ce a trecut de evaluarea Fortelor Aeriene, are capacitatea de descoperire a tintelor cu peste 50 de kilometri mai mare fata de cele care sunt in functiune si apartin puscasilor marini americani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.