Guvernul va prefera oprirea actualului acord semnat cu FMI unor noi majorari de taxe si impozite, care ar putea fi solicitate de institutia internationala pentru cresterea veniturilor colectate la buget si diminuarea deficitului bugetar, crede presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Senat, Varujan Vosganian. "Nu pot angaja Guvernul, dar cred ca acesta va prefera sa opreasca acordul cu FMI decat sa recurga la alte majorari", a declarat senatorul pentru ziarul Adevarul, intrebat fiind care va fi reactia Guvernului daca institutia internationala va solicita noi majorari de taxe si impozite, pentru acoperirea efectelor cotei unice.

Potrivit presedintelui Comisiei senatoriale, FMI nu si-a dat inca acordul asupra unui deficit bugetar de 0,7% din PIB, asteptand mai intai rezultatele executiei bugetare pentru primele cinci luni ale anului. Economistii FMI se arata sceptici in privinta imbunatatirii sistemului de colectare a veniturilor la buget, reducerii economiei subterane si unei cresteri economice care sa se reflecte in venituri mai mari din taxe si impozite colectate. O buna parte din cresterea economica provine din agricultura si economia subterana, scapand impozitarii, a explicat Varujan Vosganian.

Pentru al doilea trimestru al anului se asteapta ca efectele cotei unice sa fie absorbite prin cresterile de accize introduse recent, dupa ce, pentru primul trimestru din acest an, la raportarea unor venituri comparabile cu cele din perioada corespunzatoare a anului trecut, a contat luarea in calcul a rezultatelor pozitive obtinute in contul ultimului trimestru din anul trecut (venituri aferente unei cote de impozitare a profiturilor de 25%, fata de 16% in prezent).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.