Stabilitatea financiara este mai importanta decat asigurarea stabilitatii preturilor. Pentru Mugur Isarescu prefera o stabilitate macroeconomica, unei dezinflatii rapide.

"Este de neacceptat sa asiguram stabilitatea preturilor, obiectivul cel mai important al unei banci centrale, sacrificand stabilitatea financiara sau dand frau liber unui dezechilibru extern excesiv. Intre o dezinflatie rapida, dar nesustenabila, si o stabilitate macroeconomica si financiara consistenta, intelept este sa optam pentru cea de-a doua varianta. Pe aceasta cale vom ajunge negresit si la stabilitatea preturilor", a afirmat guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de Romania Libera.

Declaratia a fost rostita in cadrul unui amplu discurs sustinut joi seara la Barcelona. Interventia a fost prilejuita de o ceremonie prezidata de presedintele Academiei Regale de stiinte Economice si Financiare a Spaniei, academicianul dr. Jaime Gil Aluja. In cadrul ceremoniei ce i-a fost dedicata, oficialul bancii centrale a prezentat tema “Probleme ale politicii monetare intr-o tara emergenta. Cazul Romaniei”, anunta Gardianul.

Banca Centrala a estimat, recent, o inflatie de opt la suta pentru sfarsitul primului trimestru din 2008, respectiv de 3,8 la suta, pentru intreg anul 2008. Isarescu a dat asigurari ca, dupa primul trimestru al anului, se va intra pe un trend descendent in ceea ce priveste inflatia, care va continua si in a doua parte a anului.

“Nu previzionam un salt major al pretului la titei pe pietele internationale, dar nici o scadere majora”, a declarat Isarescu, care a mentionat ca inflatia mare este cauzata de efectului productiei slabe agricole din 2007, faptul ca am avut o depreciere mai pronuntata a monedei nationale, un nivel mai ridicat al preturilor internationale la petrol si persistenta excesului de cerere.

“Deficitul de cont curent ramane o problema importata. In opinia BNR, corectarea deficitului extern a devenit inevitabila. Si o crestere de unu la suta a deficitului de cont curent este costisitoare, pentru ca unul dintre criteriile acestei corectii este un plus de inflatie”, a mai avertizat Isarescu prin Cronica Romana.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57 la suta la sfarsitul anului trecut, fata de 4,87 la suta in decembrie 2006.

Inflatia in continua crestere, reprezinta un semnal de alarma pentru Uniunea Europeana. Potrivit Curentul, Consiliul Uniunii Europene afirma ca "economia Romaniei da semne clare de supraincalzire". Afirmatia este trecuta in avizul Consiliului UE privind programul de convergenta actualizat al Romaniei pentru perioada 2007-2010.

"Romania a inregistrat o crestere economica puternica, de ordinul a 6,5 % in medie anual, intre 2003 si 2006. Cu toate acestea, economia sa foarte performanta da semne clare de supraincalzire, prezentand un deficit extern ridicat si in crestere si o reducere a finantarilor provenite din ISD (investitii straine directe), in pofida nivelului ridicat al investitiilor altele decat cele legate de privatizari, dar totusi atenuate datorita unei proportii mai mari a aporturilor de capital pe termen mediu si lung, potrivit informatiilor disponibile in prezent pentru anul 2007", se spune in avizul Consiliului.

Rata anualizata a inflatiei aproape s-a injumatatit in 2006 fata de 2005, de la 8,6 la 4,8%. Dobanda de politica monetara a BNR a crescut in doua rinduri in 2006 fata de finele anului 2005, de la 7,5 pina la 8,75%. Cotidianul afirma ca in prima parte a anului 2007 leul a continuat sa se aprecieze, iar inflatia a inregistrat valori-record de 0,2-0,3%. Dupa ce Banca Nationala a decis sa reduca dobinda de politica monetara si sa intervina pe piata pentru a stopa aprecierea leului, inflatia a revenit si a crescut la 7% pe finele anului, de la sub patru procente cit era in prima parte a anului 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.