Prezentarea leilor noi se amina cu o zi, din cauza negocierilor cu Fondul Monetar International. Mugur Isarescu asigura ca denominarea va avea loc fara probleme si fara cresteri de preturi.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ieri, 11 aprilie, ca noile bancnote si monede metalice vor fi prezentate peste 10 zile, adica pe 21 aprilie, in loc de 20 aprilie cum se anuntase initial. Desi motivul acestei aminari n-a fost spus de guvernator, este vorba despre deplasarea la Washington pentru negocierile cu FMI, de unde Mugur Isarescu se va intoarce abia pe 20 aprilie. Din punctul de vedere al BNR, denominarea este "in calendar" si nu se intrevad dificultati tehnice, spune Mugur Isarescu. Banca Nationala a Romaniei si grupul de presa "Ziua" au semnat ieri un acord de colaborare pentru campania de informare asupra leului nou.

Temeri inflationiste nejustificate

Guvernatorul BNR a tinut sa demonteze o serie de scenarii legate de temerea ca taierea zerourilor din coada leului ar putea conduce la cresteri de preturi. In cazul comerciantilor cu adevarat profesionisti, fidelizarea clientilor pe termen lung este mai importanta decit un potential cistig speculativ pe termen foarte scurt. BNR a constatat ca dupa 1 martie, de cind preturile se afiseaza dual, au avut loc in majoritate rotunjiri de preturi in jos, iar cele in sus au fost foarte mici, la nivelul unui ban nou. Nu s-a adeverit nici alt scenariu pesimist care indica o schimbare a leilor in valuta, dimpotriva, se constata un fenomen invers, de schimbare a valutelor pe lei si o crestere a economisirii. Nu in ultimul rind, guvernatorul nu vede de ce procesul denominarii ar conduce la cresteri de preturi in Romania, cind in tari precum Croatia, Polonia, Bulgaria, denominarea a dus la o scadere a inflatiei.

Denominarea va face mai simpla circulatia banilor, iar disconfortul produs de circulatia in paralel a banilor vechi si noi "nu va fi mai mare decit, de exemplu, cel al circulatiei in paralel a bancnotei de 50.000 de lei imprimata pe hirtie, cu cea din plastic".

949 de bancomate cu bani noi

Reteaua de bancomate (ATM) existenta in Romania numara in prezent circa 3.400 de astfel de aparate. Bancomatele reprezinta un canal important prin care leii noi vor ajunge la populatie. Potrivit discutiilor purtate de reprezentantii BNR cu sapte banci comerciale care acopera 27,9% (949 de ATM-uri) din reteaua de bancomate, acestea sint pregatite sa elibereze moneda noua chiar din prima zi de circulatie a leilor noi, 1 iulie 2005. Potrivit lui Mugur Isarescu, BNR va garanta alimentarea cu bancnote si monede noi. Estimarile BNR arata ca, pina la sfirsitul anului acesta, intreaga retea de bancomate va putea elibera noile bancnote. In ceea ce priveste tipul de bancnote care vor fi eliberate de bancomate, 11 prefera sa alimenteze bancomatele cu bancnote 5, 10, 50 si 100 de lei, 8 banci cu bancnote de 10, 50 si 100, iar o banca doar cu bancnote de 10 si 50 de lei.

Euro, prin 2012-2014

Vreme de 8-10 ani, romanii vor "lucra" cu lei noi, pentru ca trecerea la moneda unica europeana presupune indeplinirea unor criterii de convergenta dificil de atins intr-o perioada mai scurta. Este vorba, intre altele, in primul rind de o inflatie anuala scazuta, o datorie publica mai mica de 60% din PIB si mentinerea unei variatii anuale a cursului de schimb, vreme de doi ani de zile, in limite de +/- 2,5% in cadrul ERMII (Exchange rate mecanism). Potrivit unui sondaj recent, 62% dintre romani considera ca denominarea este o masura buna, 15% nu au nici o parere, iar 23% spun ca masura este proasta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.