Asigurarile de raspundere civila pentru practica medicala sunt o afacere sigura pentru companiile de asigurari, care numai anul trecut au incasat de la medici aproximativ 153 de milioane de euro, dar ajung sa plateasca foarte rar daune pacientilor. Mai mult, sumele nu acopera si prejudiciul moral.

In 2007, piata asigurarilor a fost estimata la 2,7 miliarde de euro, iar ponderea asigurarilor generale este de 81%. Potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, volumul primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de malpraxis reprezinta 7% din totalul contractelor incheiate pe clasa asigurarilor generale. Daca facem un calcul simplu, reiese ca din primele de malpraxis companiile de asigurari au incasat peste 153 de milioane de euro, in conditiile in care daunele platite acopera cheltuielile de judecata sau costurile de spitalizare, nu insa si daunele morale suferite de pacient. De multe ori, companiile scapa de daune pentru ca introduc tot felul de clauze, cum este cea legata de conditiile corespunzatoare de prestare a serviciilor medicale.

Bajbaiala in sistem

Legea obliga medicii si personalul medical sa incheie o asigurare de malpraxis. In functie de scara de risc aferenta practicarii meseriei, medicilor li se impun prin lege diferite sume asigurate. Cei mai scumpi sunt chirurgii. Tarifele de prima nu constituie o problema pentru medici, fiind vorba de 20-50 de euro, astfel ca majoritatea nu este foarte interesata de clauzele contractului pe care il incheie cu societatile de asigurari. "Pentru ca prima de asigurare este foarte mica, doctorii nu s-au preocupat cum e facut contractul. Cineva trebuie sa intervina sa vada cum sunt facute contractele. Avem foarte multe lucruri de facut, pentru ca inca bajbaim in acest sistem", recunoaste vicepresedintele Colegiului Medicilor, doctor Constantin Carstea.
Daca pacientul reclama serviciile medicului, trebuie sa se adreseze Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor la nivel local. Daca solutia nu-l multumeste, o poate contesta la nivel central. Procedurile pot dura si jumatate de an. Daca nici forul superior nu-i da castig de cauza, pacientul poate sa-si ceara drepturile in instanta. Pentru a proba ca are dreptate, trebuie sa plateasca alte cateva mii de lei pentru contraexpertiza medicala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.