Comunicarea precara intre bancile romanesti duce la fisuri in ceea ce priveste eficienta serviciilor oferite. Directorul general al BRD, Patrick Gelin, este nemultumit de modul in care se desfasoara actvitatile de reglementare. „Sunt foarte critic în privinta modului în care se face supravegherea bancara si cum sunt elaborate reglementarile, fara ca nimeni sa ne întrebe. În privinta politicii monetare a BNR, eu cred ca este si a fost justa“, a spus Gelin, citat de Gardianul.

Oficialii BNR iau decizii fara sa ceara opinia si celorlalti directori de banci. Directorul BRD a mai precizat c banca central se întâlnete cu bncile comerciale pentru a le pune în tem cu noi reglementri i nu pentru a le cerere o opinie. Potrivit Jurnalul National, el a mai precizat c aceast situaie se manifest la nivelul întregii economii, ceea ce este un mare handicap pentru aceast ar.

Drept exemplu, acesta a mentionat chiar ultima modificare elaborata de BNR privind provizioanele la creditele in valuta. “Este o chestiune de cultura si mentalitate. Nu avem comunicare cu nici o autoritate. Nu sintem anuntati cind apar modificari in legile care privesc sistemul bancar, la fel cum, inainte de marirea provizioanelor, BNR nu a organizat nici un fel de discutii cu bancile”, subliniaza Cotidianul.

Totodata, Gelin a criticat si eficienta ARB, afirmând ca nu functioneaza ca o adevarata asociatie care sa apere interesele bancilor. „ARB reactioneaza bine doar pentru probleme extrem de tehnice, cum este sistemul de plati Transford“, scrie Evenimentul Zilei.

Gelin s-a referit si la recentele declaratii ale presedintelui CEC si ARB, Radu Ghetea, care a afirmat în presa centrala ca ar fi benefica o reglementare prin care sa se interzica creditarea în devize straine pentru clientii persoane fizice care înregistreaza venituri doar în moneda nationala. Gelin a aratat ca o astfel de tema nu a fost abordata în cadrul ARB, iar lipsa unei pozitii comune a bancilor poate fi daunatoare.