Consumatorii si-au pierdut incredera in economia romaneasca, luna ianuarie atingand nivelul minim al ultimului an.

Potrivit biroului european de statistica, Eurostat, aceasta tendinta de inrautatire se manifesta la nivelul intregii Uniuni Europene. Analiza nu precizeaza clar factorii care au stat la baza acestei evolutii, insa o posibila influenta poate fi deprecierea semnificativa a leului in raport cu euro, cu peste 20%. Un alt factor de influenta poate fi accelerarea inflatiei la 7,26% in luna ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2007. Cel mai inalt nivel al increderii consumatorilor romani in economie a fost consemnat in luna iulie a anului trecut, pentru ca in urmatoarele luni aceasta sa se erodeze constant, informeaza Gardianul.

Cuantumul atins de indicatori a ajuns, in luna ianuarie, la minus 19,8 puncte, fata de minus 12,6 puncte in decembrie 2007. Dupa cum explica Evenimentul Zilei, indicatorul privind increderea consumatorilor in economie este compus din patru factori care vizeaza evolutia, pentru urmatoarele 12 luni, a situatiei financiare, a celei economice generale, a somajului si a economisirii.

Principala cauza a scaderii drastice, pare a fi deprecierea leului, care a marit ratele la credite. Deprecierea semnificativa a leului, in raport cu euro, cu peste 20%, din vara anului trecut pana in prima luna a acestui an, a avut un impact negativ asupra situatiei financiare a populatiei. Cotidianul anunta ca efectul cel mai important al evolutiei monedei nationale a fost acela al cresterii ratelor la creditele in valuta contractate de populatie. Un alt factor de influenta poate fi evolutia macroeconomica din ultimele luni si, in special, accelerarea inflatiei la 7,26% in luna ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2007. La nivelul UE, increderea consumatorilor s-a erodat semnificativ in ultimul an, pina la un minim de minus 9,9 puncte in prima luna a acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.