Ministerul Finantelor a anuntat o serie de masuri menite a reduce deficitul bugetar - adica diferenta dintre banii incasati si cei pe care ii cheltuie Guvernul.
Daca rectificarea bugetara nu va fi facuta pana la sfarsitul lunii martie, Romania ar risca penalizari din partea Uniunii Europene. De reducerea cheltuielilor ar urma sa fie serios afectate toate institutiile publice din Romania. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cere sa fie blocata creearea unor posturi suplimentare in institutiile publice. In plus, vor fi interzise cheltuieli precum cumpararea unor masini, dotari cu telefoane noi, mobilier ori aparate de aer conditionat. Propunerile au fost prezentate marti comisiilor parlamentare de buget finante, dupa cum spune la BBC presedintele comisie de la Camera Deputatilor, Aurel Gubandru. Blocarea posturilor si achizitiilor vor fi aplicate in toate institutiile publice care consuma bani de la buget

"Blocarea posturilor si achizitiilor vor fi aplicate in toate institutiile publice care consuma bani de la buget". "De asemenea, vor fi impozitate primele si alte drepturi salariale si vor fi reduse unele sporuri care au fost aprobate pana acum si sunt considerate excesive", spune Aurel Gubandru.
Potrivit analizei Ministerului de Finante, in unele institutii publice valoarea sporurilor acordate lunar depaseste fondul de salarii.

Ministrul Vosganian a cerut tuturor ministerelor sa prezinte lista acestor sporuri, care ar urma sa fie reduse ori desfiintate.Diminuarea cheltuielilor ar fi menita sa reduca deficitul bugetar al Romaniei, de la 2,7 la suta la 2,3 procente, in conditiile in care Guvernul a anuntat ca estimarile pentru anul acesta ar fi periculos de mari .Depasirea limitei de 3% ar putea duce la sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene.

Bani mai putini - servicii mai slabe

Lucrurile sunt destul de grave in sistem, iar premierul si Guvernul nu constientizeaza aceste lucruri
De cealalta parte, sindicatele functionarilor publici sunt de parere ca bani mai putini inseama servicii publice de slaba calitate. Vasile Marica e presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici. “In fiecare an vine cineva si zice ca micsoram cheltuielile si din cauza asta nu avem consumabile, nu avem cu ce sa ne facem treaba, multi apeleaza la agentii economici sa-i ajute”.
“Functionarii publici lucreaza cu pixuri de la ei de acasa. Lucrurile sunt destul de grave in sistem, iar premierul si Guvernul nu constientizeaza aceste lucruri”, spune la BBC Vasile Marica.
Vasile Marica spune ca exista o diferenta semnificativa intre bugetele alocate institutiilor mici din tara, care de multe ori nu au bani destui pentru cheltuielile curente si sumele pe care le primesc ministerele, de pilda. Domnul Marica precizeaza la BBC ca sindicatele functionarilor publici se pregatesc de proteste, laolalta cu celelalte organizatii sindicale din tara.

Probleme ale administratiilor locale

Administratiile locale, de cealalta parte, atrag atentia ca bugetele au fost insuficiente si pana acum.
“Noi avem salarii 22-23 de miliarde, iar veniturile la bugetul local sunt de 12 miliarde pe an. Anul trecut ne-au dat un buget de numai 3 miliarde, si asa am intrat in anul 2008 cu un deficit din start de 60 de miliarde“, spune Ioan Cosma, primarul orasului Negresti din judetul Vaslui.
O alta propunere a Guvernului limiteaza imprumuturile care pot fi luate de Primarii.
Ministerul Finantelor va garanta creditele numai daca administratiile locale au intocmit planuri bugetare care sa asigure restituirea sumelor.
Deciziile vin in timp ce agentia internationala de evaluare Fitch a publicat un raport in care scrie ca primariile din Romania sunt inca prea dependente de autoritatile centrale.
Guvernul nu urmareste numai restrangerea cheltuielilor ci si marirea numarului de impozite.
Recent, a intrat in vigoare o alta masura a Guvernului care prevede impozitarea primelor si sporurilor primite de angajati.
E vorba de primele de sarbatori, cadourile, abonamentele telefonice sau mijloace de transport.
Toate acestea vor fi colectate la fondul de asigurari sociale fiind folosite la plata pensiilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.