Mugur Isarescu afirma ca reducerea TVA-ului la alimentele de baza ar avea efecte negative "enorme".

Reducerea TVA la alimentele de baza ar avea efecte negative "enorme" pentru ca o relaxare fiscala acum este "ultimul lucru pe care si-l poate permite Romania", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Efectele ar fi enorme si a discuta acum, in acest an si in contextul turbulentelor externe, de o relaxare fiscala este extrem de periculos. Este ultimul lucru pe care si-l poate permite Romania", a afirmat seful bancii centrale.

Oficialii sustin ca impozitarea bunurilor de lux, nu va reusi sa compenseze scaderea veniturilor bugetare, in urma reducerii TVA-ului. Consumatorii unor astfel de produse ar identifica metode de eludare a legii. "Fara sa bruscam economia, trebuie sa trecem la un deficit fiscal mai mic, nu la o relaxare fiscala. Putem discuta, cu mare atentie, de o reducere a TVA doar in cadrul unei reforme fiscale", a spus Isarescu, citeaza Gardianul.

Senatorii au adoptat, in urma cu aproximativ doua saptamani, o initiativa legislativa care prevede reducerea la 5% a TVA la alimentele de baza - paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Fondurile necesare pentru a acoperi aceasta reducere ar urma sa fie obtinute prin cresterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, avioane si elicoptere de uz privat, cresterea accizelor la tigari, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie etc.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Catalin Doica, a aratat ca impactul bugetar al unei astfel de masuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel putin in acest moment", respectiv 200 milioane de lei. In ceea ce priveste cursul de schimb, Isarescu crede ca o apreciere nominala continua a leului este imposibila din punct de vedere economic, iar in acest an, in medie, corectia cursului va fi sub zece procente. "Nu vad leul chiar asa de tavalit. Acum doi ani, el era leul greu si valoarea lui era cam aceeasi ca acum. Atunci spuneam ca e prea tare. Acum il vedem ca fiind prea slab. El si-a revenit spre o normalitate, dupa ce crescuse nefiresc de mult (...) Nici nu va fi o corectie majora, daca luam in vedere ca, in medie, cursul va reveni la nivelul din 2005-2006", a afirmat seful bancii centrale, informeaza Antena 3.

Cursul mediu de anul trecut a fost de 3,3373 lei/euro, dupa ce cotatia medie s-a plasat la 3,6234 lei/euro in 2005 si, respectiv, 3,5245 lei/euro in 2006. Dupa ce s-a apreciat pana la un maxim de 3,1112 lei/euro, inregistrat la mijlocul lui 2007, moneda nationala a pierdut treptat teren, cotatiile ajungand, la inceputul acestui an, pana aproape de 3,8 lei/euro, scrie Ziua.

Isarescu a precizat ca o eventuala miscare in masa de la leu la valuta, prin cresterea neincrederii in leu afecteaza cursul si cu asta "se bate" BNR, care incearca sa preintampine un asemenea fenomen si "cred ca am luat masurile necesare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.