Procesul de privatizare a Petrom a fost verificat pe toate etapele sale de Banca Mondiala si monitorizat de FMI si Comisia Europeana si a reprezentat un exemplu de transparenta apreciat si de competitorii care au pierdut procesul.
Membrii comisiilor din Senat si Camera Deputatilor care au avizat legea privatizarii Petrom au fost invitati la sediul Ministerului Industriilor, unde timp de cateva zile au avut acces la toate documentele contractului, explica Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriilor, ca replica la raportul Comisiei parlamentare care a cer­cetat privatizarea. Membrii comisiilor au fost asistati de reprezentanti ai consultantilor si ai caselor de avocatura pentru eventuale explicatii, precizeaza Popescu.

Referitor la eva­luarea companiei, Popescu sus­ti­ne ca ade­va­ra­ta valoare a Petrom a re­zultat dintr-o licitatie inter­na­tionala, trans­parenta, deschisa tuturor com­paniilor petroliere si la care au par­ticipat mai multe companii im­por­tante. Cele mai multe dintre acestea, inclusiv Conoco Philips, TNK-BP sau ENI, dupa ce au facut propria evaluare, au ajuns la con­clu­zia ca situatia financiara a Pe­trom era sub asteptari, motiv pentru care au decis sa renunte la continuarea procedurii. “In raportul Co­misiei se face referire in mod eronat la «rezervele de petrol si gaze ale Petrom», aceste rezerve fiind, conform Constitutiei, ale sta­tu­lui roman, iar Petrom avea contracte de concesiune care au fost acordate inainte si independent de procesul de privatizare”, mai spune Popescu. Legea petrolului, care a prevazut nivelul redeventelor pe­tro­liere, s-a adoptat inainte de privatizarea Petrom si a fost votata de Parlamentul Romaniei cu unani­mitate de voturi. “Articolul 49 al legii stabileste nivelul de redevente sub forma de cota procentuala intre 3,5% si 13,5%, in functie de productia de titei din fiecare zacamant. Desi in oferta investitorului depusa la licitatie era prevazut ca redeventele sa fie fixe pe o perioada de 15 ani, prin negocieri s-a obtinut reducerea perioadei la 10 ani”, a mai precizat Popescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.