Muncitorii romani sunt bine veniti pe piata muncii, in Spania. Interdictia va fi ridicata deoarece fenomenul migratiei aduce prosperitate economiei.

Moratoriul privind accesul romanilor pe piata muncii din Spania va fi ridicat la sfarsitul anului 2008, Spania fiind chiar "multumita" de fenomenul migratiei, care aduce prosperitate economiei, a declarat ministrul spaniol pentru Europa, Alberto Navarro.

"Suntem bucurosi ca exista muncitori romani in Spania. Avem 700.000 - 800.000 de imigranti romani care muncesc si lucreaza in Spania", a declarat secretarul de stat pentru Uniunea Europeana, Alberto Navarro, aflat saptamana trecuta la Kiev unde a participat la reuniunea pentru lansarea Sinergiei Marii Negre, anunta Ziarul.

"Migratia este un fenomen pozitiv si a existat inca de la originea umanitatii. Spania a fost o tara a emigrantilor pana de curand si astazi avem aproape cinci milioane de imigranti, dintre care jumatate sunt imigranti din cadrul Uniunii Europene. Acestia creeaza prosperitate si locuri de munca. Jumatate din cresterea economica a Spaniei se datoreaza imigrantilor, astfel ca suntem foarte multimiti de acest fenomen", citeaza Wall-Street.

Imigrantii romani "se integreaza mai bine in Spania", atat datorita limbii de origine latina, cat si datorita faptului ca spaniolii au alta atitudine fata de imigranti, fiiind, la randul lor, in trecut, emigranti. "Poate ca romanii se integreaza bine in Spania si datorita limbii de origine latina si pentru ca am fost o tara de emigranti. Fiecare familie spaniola a avut pe cineva care a plecat in America, Germania etc., pentru a munci, asa ca stim cum functioneaza imigratia si suntem recunoscatori pentru imigrantii din Spania".

Tocmai pentru ca Spania recunoaste contributia benefica a imigrantilor la economia tarii, Navarro a anuntat ca Spania va ridica restrictiile pentru muncitorii romani la sfarsitul anului: "Guvernul a introdus un moratoriu (privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii - n.r.) care va inceta la sfarsitul anului 2008, deci a durat doar doi ani", a subliniat ministrul spaniol.

Guvernul de la Madrid anuntase in luna decembrie 2007 ca va mentine moratoriul privind accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari pana in 2009, in conditiile cresterii somajului in aceasta tara.

Pe plan intern. Guvernul va tine evidenta cetatenilor romani care parasesc tara pentru a lucra in strainatate. Incepand cu decembrie 2008, va infiinta o baza de date privind cetatenii romani care lucreaza in strainatate, incluzand conditiile de lucru si motivele emigratiei, si va oferi facilitati muncitorilor care revin in tara pentru deschiderea unei afaceri pe cont propriu, informeaza Romania Libera.

Masurile incluse in actul normativ adoptat de Guvern, vizeaza mentinerea fortei de munca in Romania si stimularea revenirii in tara a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Reintregirea familiei, diminuarea efectelor negative demografice si cele asupra copiilor ramasi in tara in grija rudelor, sunt de asemenea “preocupari” ale ministrului Muncii, Paul Pacuraru.

In cadrul aceluiasi plan de masuri, va fi reglementat un sistem de stimulare a revenirii si reintegrarii profesionale a cetatenilor romani in tara. Acestia vor beneficia de facilitati pentru dezvoltarea unor afaceri pe cont propriu, generatoare de noi locuri de munca, inclusiv prin consiliere privind modul de accesare a fondurilor europene, programe de asistenta destinate adaptarii si integrarii/reintegrarii familiilor lucratorilor migranti romani la intoarcerea in tara, facilitati in recalificare si obtinerea atestatelor profesionale, precum si stimularea repatrierii lucratorilor cu inalta calificare. Cronica Romana accentueaza semnele de intrebare asupra finantarii acestui proiect. Ministrul Muncii nu explica insa de unde vor proveni banii pentru aceste stimulente, in conditiile in care defictul bugetar este aproape de limita de 3 la suta prevazuta in tratatul de la Maastricht, iar relaxarea fiscala nu mai este pe ordinea de zi a Ministerului Finantelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.