Metoda pe care a ales-o statul pentru privatizarea companiei Antibiotice este contestata de parlamentari, ca urmare, acestia au infiintat o comisie de ancheta pe tema privatizarii.

Desi, sindicalistii au castigat in instanta oprirea privatizarii, AVAS continua sa plateasca pentru difuzarea spoturilor publicitare privind vanzarea decanului industriei farmaceutice din Romania.

„Daca se va organiza licitatie, fabrica de medicamente poate ajunge si in portofoliul KazMunaiGaz, asa cum au declarat cand au venit la Bucuresti kazahii din petrol si gaze“, spune deputatul Sorin Paveliu, membru in Comisia de Sanatate, care a cerut infiintarea comisiei de ancheta.

Paveliu, citat de Evenimentul Zilei, a declarat ca Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, a decis ca suma minima de vanzare, sa fie 136 de milioane euro (valoare recomandata de consultanti – n.r.). Conform acestuia, numai terenul fabricii valoreaza 240 de milioane de euro, intr-o zona in care metrul patrat este 600 de euro. Antibiotice Iasi estimeaza, pentru perioada 2008-2012, triplarea profitului net, pana la 29,4 milioane de euro.

„Atanasiu spune ca profitul de 10 milioane de euro inregistrat anul trecut ar putea aduce statului suma de pornire a licitatiei abia in 27 de ani (statul ia doar jumatate din profit, pentru ca detine 53% din companie -n.r.)“, relateaza Paveliu.

Cu toate ca exista acest demers al parlamentarilor si decizia Curtii de Apel, AVAS continua demersurile pentru licitatia din 18 martie.

Comisia de sanatate de la Camera a motivat infiintarea comisiei de ancheta si prin faptul ca AVAS se grabeste sa vanda producatorul iesean prin licitatie cu strigare, fapt care nu va garanta mentinerea obiectului de activitate al firmei si dezvoltarea acesteia pe viitor, anunta Curentul.

Nici terenurile aflate in proprietatea firmei nu sunt de neglijat, fiind vorba de 40 de hectare intr-o zona rezidentiala, la care pretul de vanzare este de 1.000 euro/ mp. Antibiotice Iasi estimeaza, pentru perioada 2008-2012, triplarea profitului net, pana la 29,4 milioane de euro.

Secretarul Biroului Permanent, Ioan Munteanu (PSD), sustin ca membrii Comisiei pentru Sanatate au transmis o informare privind privatizarea societatii Antibiotice SA Iasi. “Deputatii din Comisia pentru Sanatate au facut audieri in perioada 12-19 februarie si s-a constatat ca societatea este de importanta strategica, avand un profit anual de aproximativ noua milioane de euro. AVAS, care are dreptul sa-si exercite calitatea de actionar al statului, a stabilit metoda de licitare cu strigare in data de 18 martie 2008. De asemenea, in informare ni se spune ca Societatea Antibiotice Iasi are o suprafata de teren aferent de aproximativ 40 de hectare, intr-o zona rezidentiala in care pretul metrului patrat este in jur de 1.000 de euro”, a afirmat Munteanu.

Graba cu care guvernul incearca sa finalizeze privatizarea Antibiotice Iasi este cu atat mai suspecta cu cat compania este unicul producator din tara de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, precum si al intregii game de tuberculostatice esentiale.

Cronica Romana considera ca aceasta privatizare ridica doua probleme de fond: oportunitatea insasi a procesului si, in situatia in care el are, totusi, loc, chestiunea conditiei de mentinere a obiectului de activitate al firmei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.