Pretul barilului de petrol a sarit peste 100 de dolari si a inchis sedinta pentru prima data in istorie, deasupra acestei valori.

Noul record a atins 100,10 dolari/baril, marti, pe piata din New York . Specialistii pun aceasta crestere accentuata a pretului petrolului pe temerile legate de o posibila scadere a ofertei tarilor producatoare de titei. Majoritatea investitorilor se teme ca Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va hotari sa reduca productia de titei in cadrul urmatoarei reuniuni, de la Viena, din 5 martie, anunta Ziua.

Intr-un an, „aurul negru“ s-a scumpit cu 58%. Nu doar petrolul tranzactionat la Bursa din New York a atins in acest an niveluri-record de pret, ci si cel de referinta pentru Europa, tranzactionat la Londra. Potrivit Evenimentul Zilei, barilul de titei brent a atins, pentru prima oara de la lansarea London ICE Future Exchange (n.r. - in 1988), nivelul de 97,73 de dolari pe baril.

Cresterile sunt cauzate in mare parte de conflictele politice. Ingrijorarile, comenteaza cotidianul francez "Les Echos", se concentreaza in special pe disputa dintre Venezuela si grupul petrolier american Exxon, pe Nigeria, care s-ar putea confrunta in curand cu intreruperi ale productiei de petrol, si pe OPEC, care nu este exclus sa isi reduca productia dupa data de 5 martie.

Potrivit The Money Channel, compania americana Exxon a reusit sa obtina in cursul saptamanii trecute inghetarea unor active in valoare de 300 de milioane de dolari ale companiei petroliere publice venezuelene, PDVSA, prin intermediul unei curti federale americane. Masurile solicitate de Exxon in fata tribunalelor britanice si olandeze ating inghetarea unor active de pana la 12 miliarde de dolari din cadrul PDVSA. Scandalul dintre Venezuela si Exxon afecteaza insa si un alt mare grup petrolier american, ConocoPhillips. Din cauza exproprierilor din zona bazinului Orinoco, rezervele ConocoPhillips au scazut dramatic de la 1,33 miliarde de barili, in 2007, la 250 de milioane de barili in prezent.

OPEC a exclus orice majorare de costuri si chiar a sugerat posibilitatea reducerii productiei cartelului la viitoarea intrunire a organizatiei, in scopul sustinerii preturilor. Pretul titeiului neprelucrat (Light, sweet crude) cu livrare in martie a scazut cu 74 de centi, la 99,27 dolari barilul, ieri dimineata, la Singapore. Pretul contractelor crescuse marti cu 4,51 dolari, stabilindu-se la un nivel record de 100,01 dolari/baril. Cotatia de 100 dolari/baril a fost depasita pentru prima data pe 3 ianuarie 2008, cotatiile reducandu-se ulterior cu circa 10 dolari per baril pe fondul temerilor legate de o foarte probabila recesiune a economiei SUA, primul consumator mondial de aur negru, informeaza Cronica Romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.