Numarul mic de parcuri industriale si lipsa fortei de munca gonesc investitiile straine.

Parcurile industriale existente in Romania sunt prea putine pentru a acoperi cererea de spatii din partea investitorilor straini, a declarat ieri Monica Barbuletiu, vicepresedinta Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Suprafata ocupata in acest moment de parcurile industriale in Romania ar trebui sa se dubleze pentru a acoperi cererea mare.

Desi suprafetele oferite spre cumparare sau spre inchiriere in parcurile industriale sunt in general mai scumpe, investitorii le prefera datorita faptului ca au toate utilitatile necesare in perimetru. Astfel, implementarea investitiei poate incepe mult mai repede. Reprezentanta ARIS a spus ca agentia doreste „sa sensibilizeze“ autoritatile locale in vederea extinderii retelei de parcuri industriale si a suprafetei terenurilor ce pot fi puse la dispozitia acestora.

„S-a subtiat“ forta de munca

O alta problema care ar putea reduce nivelul investitiilor straine in tara noastra o reprezinta forta de munca din ce in ce mai redusa. „Sunt ingrijorata de evolutia pietei de munca din Romania, mai ales in partea de vest a tarii, unde rata somajului este si ea extrem de redusa. Situatia nu este inca una disperata, insa tragem un semnal de alarma. Guvernul a demarat deja actiuni prin care urmaresc atragerea in tara a mai multor romani plecati la munca in strainatate“, a adaugat vicepresedinta ARIS.

Prioritate zero

Investitiile straine sunt esentiale pentru a tine in frau si a compensa deficitul de cont curent (dezechilibru intre nivelul importurilor si cel al exporturilor - n.r.) imens al Romaniei - circa 20 miliarde de euro in 2007. De aceea, reprezentantii ARIS cred ca satisfacerea nevoilor investitorilor straini este esentiala. Anul trecut, Romania a atras investitii straine directe in valoare de peste 7 miliarde de euro. Printre cele mai importante investitii in Romania amintim venirea firmei de consultanta, tehnologie si outsourching Capgemini la Iasi, care a creat 1.500 de locuri de munca.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.