Cresterea costurilor energiei si curentului, ridica pretul cimentul cu 5-10%.

Carpatcement Holding, unul dintre numele importante de pe piata autohtona a cimentului, a anuntat ieri ca in acest an va majora pretul la ciment cu 5-10%, din cauza cresterii costurilor cu energia si combustibilii.

“Anul trecut am marit preturile cu 5%. In acest an, estimam o crestere usoara, nu mai mare de 5-10%, preturile putand fi influentate si de cele ale energiei si combustibililor sau daca va trebui sa cumparam certificate de emisie de carbon“, a afirmat Mihai Rohan, directorul companiei, citat de Gandul.

Aceasta majorare de preturi nu va afecta insa piata constructiilor. Cimentul nu reperezinta decat 7-8% din valoarea imobilelor.,

Piata constructiilor s-a ridicat anul trecut la 10,7 miliarde de euro, ceea ce a urcat si piata cimentului la 700 de milioane de euro. Rohan a estimat ca piata cimentului va creste anul acesta cu 20% in volum, ajungand la 12 milioane de tone. Cu aceasta ocazie cresc si importurile la 300.000 - 500.000 de tone, fata de 100.000 de tone anul trecut.

Consumul anual de ciment pe cap de locuitor este, in Romania, de 450 de kilograme, nivel similar cu cel al Ungariei, dar ar putea urca si pana la 800 kg pe cap de locuitor, informeaza Evenimentul Zilei.

Piata este dictata de trei dintre cei mai mari producatori la nivel mondial, respectiv HeidelbergCement (Germania), prin Carpatcement, Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta). "Suntem depasiti de evenimente. Anul trecut am produs la capacitatea nominala instalata, de 3,5 milioane tone de ciment. Celelate divizii, de betoane si agregate, vor creste, insa ponderea lor in afacerile consolidate este mult mai mica decat cea a cimentului", a declarat directorul general al Carpatcement Holding, Mihai Rohan. El a mai precizat ca afacerile grupului din Romania vor stagna in acest an, la circa 363 milioane euro, ca urmare a atingerii capacitatii instalate de productie a cimentului, anunta Jurnalul National.

Elvetienii intentioneaza sa-si dubleze capacitatile de productie pana la sfarsitul anului 2011, anuntand ca vor face investitii de peste 150 de milioane de euro. Prima faza a proiectului de investitii, presupune modernizarea si punerea in functiune a celei de-a doua linii de productie a fabricii de ciment la Bicaz. Suma vehiculata este de 55-60 de milioane de euro si va fi finalizata la mijlocul anului 2009. Prin aceasta investitie, capacitatea de productie va creste cu circa un milion de tone de ciment pe an. "Decizia privind constructia unei noi unitati de productie trebuie luata intr-un an sau doi. O investitie greenfield (de la zero, n.r.) pentru o fabrica de ciment este de 250-300 de milioane de euro, constructia acesteia putand sa dureze circa patru ani", a spus Rohan.

La sfarsitul anului trecut, Lafarge estima cresterea capacitatilor de productie cu peste un milion de tone de ciment, pana la sfarsitul anului 2008 si investitii totale de 58 milioane de euro. "Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai dinamice din Romania si ne asteptam ca aceasta crestere sa continue si in urmatorii ani. Astfel, am decis cresterea capacitatilor de macinare, de ambalare in saci si de ambalare- paletizare ale celor trei uzine de ciment din Medgidia, Hoghiz si Targu-Jiu", preciza Philippe Questiaux, director general Lafarge.

Potrivig Adevarul, Holcim Romania isi va mari capacitata de productie, imediat dupa finalizarea modernizarii fabricii de la Campulung Muscel. Proiectul a fost initiat in 2005 si urmeaza sa fie finalizat in 2008, ca urmare a unei investitii de 120 milioane de euro.

Recordul la consum se inregistreaza in zona Bucurestiului, aceasta fiind urmata si de alte orase mari, precum Timisoara, Constanta sau Iasi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.