De aproape 20 de ani, ne tot jucam de-a privatizarea. Ne-am batut joc de mai toate bogatiile Romaniei. Acestea au ajuns pe preturi de nimic, in mainile investitorilor greci, austrieci sau de alta nationalitate. La sfarsitul anului trecut, Cabinetul Tariceanu II, aflat la finalul unui mandat “glorios” a considerat ca a venit si randul... Antibiotice Iasi.

Ce conteaza ca este unicul producator de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, precum si al intregii game de tuberculostatice esentiale? Conteaza, pentru onor domniile lor, aflate inca la Putere, doar ca aceasta societate sa fie scoasa la vanzare. Privatizarea ridica, din start, numeroase semne de intrebare. Insusi presedintele Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, deputatul PRM Mircea Ifrim, este foarte sceptic in privinta modului in care se urmareste privatizarea acesteia. In primul rand, subevaluare, in conditiile in care fabrica aduce, anual, un profit de 9-12 milioane de dolari. Ce sa mai vorbim despre modalitatea de licitatie: prin strigare. Concret, lipsa caietului de sarcini lasa posibilitatea cumparatorului ca, odata incheiata tranzactia, fabricii sa ii poata fi schimbata destinatia. Sindicalistii au obtinut, pentru moment, o amanare a privatizarii. Cel putin, o intrebare se pune: cine are interesul sa fim privati de o “nava amiral” a industriei medicamentelor din Romania, cu atat mai mult cu cat aceasta a fost distrusa sistematic in acesti ani de dupa revolutie? Pacientul, in niciun caz...(Iulian Badea)

Suspendata temporar in urma actiunii judiciare a sindicatelor, privatizarea companiei Antibiotice Iasi starneste cel putin doua controverse majore, una legata de oportunitatea privatizarii, iar cealalta referitoare la mentinerea de catre viitorul actionar principal a domeniului de activitate al companiei, productia de antibiotice.
Antibiotice Iasi este ultima companie farmaceutica aflata in proprietatea statului, iar actiunea in justitie a sindicatelor, care initial au fost de acord cu privatizarea, vizeaza acum mentinerea societatii in proprietate publica.
Presedintele Sindicatului Liber Antibiotice Iasi, Vasile Stanga, a afirmat, recent, ca ar fi mai bine ca statul sa ramana actionarul majoritar, propunand ca pachetul detinut de AVAS sa fie transferat din nou la Ministerul Sanatatii.
Guvernul a decis, pe 19 noiembrie, printr-o hotarare, ca pachetul de actiuni gestionat de stat la societatea comerciala Antibiotice Iasi sa fie scos la vanzare prin licitatie cu strigare, in acest sens fiind abrogata Hotararea nr. 794 din 2000 privind strategia de privatizare a societatii in cauza, inclusa in componenta “Privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat”.
Decizia Executivului a facut ca peste 150 de angajati ai fabricii de medicamente Antibiotice din Iasi sa picheteze sediul Prefecturii, nemultumiti de modalitatea prin care se va privatiza intreprinderea.
Ei afirma, avand si sustinerea presedintelui Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, deputatul PRM, Mircea Ifrim, ca prin eliminarea metodei caietului de sarcini se creeaza posibilitatea pentru eventualul viitor cumparator de a schimba domeniul de activitate al firmei, privand astfel Romania de o parghie importanta de influentare a pietei medicamentelor.

Fabrica strategica pentru productia de antibiotice
In replica, guvernul sustine ca schimbarea metodei de privatizare ar fi fost impusa de faptul ca metoda caietului de sarcini ar fi neconforma cu legislatia europeana in materie de privatizare.
Controversa survine intr-un context mai larg, marcat de conflictul dintre Ministerul Sanatatii si societatile importatoare de medicamente, referitor la pretul medicamentelor.
Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 miliarde lei, AVAS detinand un numar de 53,0173% din total capitalului social.
Printre actionarii minoritari se numara SIF Oltenia cu 10 la suta si Citibank cu putin peste 5 la suta. Compania ieseana este unicul producator de pulberi pentru suspensii si solutii sterile injectabile, precum si al intregii game de tuberculostatice esentiale.
Compania a raportat un profit net de 23,24 milioane lei pe primele noua luni din 2007, in crestere cu 22 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006, cand s-a cifrat la 19,05 milioane lei, potrivit rapoartelor financiare publicate pe site-ul societatii.
Antibiotice Iasi a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 230 de milioane de lei si un profit de 36,5 milioane de lei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.