Conditiile impuse de banci pentru finantarea 100% reduc foarte mult ponderea acestui produs in totalul imprumuturilor acordate Conditiile impuse de banci pentru finantarea 100% ... Profilul de risc al clientilor nu le-a permis institutiilor bancare sa dezvolte oferte pe acest segment

Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat inca din luna martie a anului trecut sa dea liber bancilor in acordarea de imprumuturi fara avans, putine institutii de credit au ales sa puna in practica aceasta masura. Mai mult, bancile incep sa revina asupra propriilor decizii de relaxare si inaspresc conditiile de acordare a imprumuturilor.

Bancile comerciale nu s-au remarcat niciodata in ultimul an prin acordarea unui numar mare de credite cu avans zero. Motivul: conditiile destul de aspre impuse de institutiile de credit.

Iar daca in cazul creditelor de nevoi personale sau al celor auto, contractarea unui imprumut cu finantare 100% oferita de banca este, totusi, posibila, pentru cei care doresc un imprumut pentru achizitionarea unui imobil, acest lucru este mai greu de realizat. In plus, nu mai departe de saptamana trecuta, BRD a anuntat ca reduce gradul de indatorare de la 70% la 60%.

Institutile de credit sunt reticente in a oferi imprumuturi in conditii relaxate, mai ales din cauza profilului clientilor. "Bancile nu se incumeta sa acorde credite cu avans zero tinand cont de faptul ca profilul clientilor a devenit in ultimul timp tot mai riscant.

Ele trebuie sa se gandeasca cum vor recupera banii", a declarat, pentru "Adevarul", Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA). In acelasi timp, Cabat este de parere ca bancile nu se inghesuie sa acorde credite fara avans din considerente ce tin si de competivitatea de pe piata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.