Romania este din ce in ce mai afectata de "razboiul gazoductelor" care se desfasoara in sud-estul Europei. Turcia vrea sa construiasca si ea o conducta care sa ajunga in Italia, dupa ce cu o luna in urma Bulgaria a aderat la South Stream.

Daca pana anul trecut tara noastra era vazuta drept principalul punct nodal in privinta alimentarii Uniunii Europene cu resurse energetice, acum Romania pare ca a pierdut acest avantaj. Chiar daca atat gazoductul Nabucco, cat si oleoductul Constanta – Trieste sunt planificate sa traverseze Romania, iar tara noastra are o capacitate de depozitare a gazelor naturale de 20 de miliarde de metri cubi, pozitia Romaniei este amenintata din toate partile. Dupa ce Bulgaria a fost de acord sa participe in urma cu o luna la proiectul gazoductului South Stream, zilele trecute si Turcia a anuntat ca vrea sa construiasca un nou gazoduct care sa ajunga in Italia.

Hilmi Guler, ministrul turc al Energiei, a declarat recent ca se doreste realizarea unei conducte de gaze naturale impreuna cu parteneri din Elvetia. "Discutam cu oficialii elvetieni despre posibilitatea de a construi o noua conducta de gaze naturale care sa treaca prin Albania si Italia", a declarat Guler. Intelegerea este ca si semnata, deoarece compania elvetiana EGL si cea norvegiana Statoil Hydro au semnat la 12 februarie acordul pentru construirea unei conducte ce va subtraversa Marea Adriatica pentru a transporta gaze naturale din Iran si Azerbaidjan.

"Conducta va transporta gazul natural iranian pana la Salonic via Turcia, apoi va ajunge in Albania si va trece prin Marea Adriatica pana in Italia", a spus Hilmi Guler. Constructia va costa 1,5 miliarde de euro.

LA PACHET. Grupul energetic EGL din Elvetia are semnat inca de anul trecut un contract pe 25 de ani cu NIGEC, compania nationala iraniana de export a gazelor, pentru ca aceasta sa livreze anual 5,5 miliarde de metri cubi de gaz Europei. De asemenea, grupul norvegian StatoilHydro detine 25,5% din zacamantul Shah Deniz, una dintre cele mai mari exploatari gazifere din Azerbaidjan. Conducta va pompa anual 10 miliarde de metri cubi de gaz natural, cu optiunea de a fi extins la 20 de miliarde si va intra in folosinta in 2011.

Parteneriatul Turciei cu EGL a fost extins si in alte sectoare energetice, astfel ca EGL va construi o centrala pe gaze naturale in Turcia. Walter Steinmann, directorul Biroului federal elvetian pentru energie, a anuntat ca si compania Atel doreste sa participe la proiecte energetice in Turcia. Anuntul survine in conditiile in care Turcia organizeaza in luna mai licitatii pentru construirea a trei centrale nucleare, care sa aiba o capacitate totala de 5.000 de MW. Situatia este asemanatoare cu oferta "la pachet" facuta Bulgariei de Rusia. Aceasta a propus acum o luna cooptarea Bulgariei la South Stream, construieste oleoductul Burgas – Alexandropolis si centrala nucleara de la Belene. Elvetienii construiesc gazoductul care sa aduca gazele iraniene, o termocentrala pe gaze in Turcia si vor participa la licitatia pentru cele trei centrale nucleare. Si au mari sanse de castig din moment ce statul turc nu agreeaza companiile franceze, cele mai mari din lume in domeniul nuclear, iar canadienii de la AECL folosesc o tehnologie considerata invechita.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.