Orice manual de politici macroeconomice reliefeaza faptul ca, chiar si in globalizare, castig de cauza in competitia acerba de pe piata vor avea statele care inoveaza.

Cu alte cuvinte, gasesti primul o afacere, o dezvolti, iar atunci cand pe segment sunt deja prea multi producatori, vinzi sau lichidezi si identifici alt business. Usor de spus, greu de realizat insa. Romania se plaseaza pe ultimul loc in UE in functie de gradul de inovatie din economie, cu un punctaj mai mic decat jumatate din media obtinuta de statele Uniunii, se arata intr-un studiu realizat pentru Comisia Europeana.
Indicele UE al gradului de inovatie in economie este de 0,45 puncte, in timp ce punctajul Romaniei si Bulgariei este de 0,18 puncte, respectiv de 0,23 puncte.

Turcia este singurul stat cuprins in acest studiu care are un indice mai mic decat al Romaniei, respectiv de 0,08 puncte.

Romania si Bulgaria se afla in categoria statelor care recupereaza decalajele fata de celelalte state, alaturi de Malta, Lituania, Ungaria, Grecia, Portugalia, Slovacia, Polonia, Croatia si Letonia. Desi indicele obtinut de aceste tari este mult sub media UE, punctajul lor se va imbunatati.

Suedia, Elvetia, Finlanda, Israel si Danemarca au cele mai inovative economii din lume, cu mult inaintea celor ale Statelor Unite si Japoniei, care ocupa locurile 9, respectiv 6, potrivit studiului "Tabela de marcaj europeana a inovatiei 2007".

Studiul, aflat la a saptea editie, clasifica statele membre ale UE si alte economii importante din lume in functie de 25 de criterii, inclusiv gradul de penetrare al conexiunilor broadband la Internet, investitiile publice si private in cercetare, numarul angajatilor in serviciile din domeniul hi-tech, vanzarea de noi produse si numarul brevetelor de inovatie. Analiza include, pe langa statele membre ale UE, Croatia, Turcia, Islanda, Norvegia, Elvetia, SUA, Japonia, Israel, Canada si Australia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.