Mijloacele de transport domina topul comenzilor in industrie, iar cifrele de afaceri si productivitatea muncii din acest domeniu au crescut spectaculos in anul 2007.

Statisticile oficiale referitoare la evolutia industriei romanesti in anul 2007 releva, la o analiza mai atenta, cateva domenii cu potential ridicat in ceea ce priveste cifra de afaceri, productia si comenzile noi.

De departe, se remarca sectorul confectiilor metalice, unde cresc sustinut si vanzarile, si cererea. In cazul mijloacelor de transport, productia creste la autoturisme, dar cererea e maxima pentru vehiculele non-rutiere.

De-a lungul anului 2007, afacerile industriasilor au inregistrat cresteri in aproape toate ramurile, cu foarte putine exceptii – cel putin, asa reiese din buletinele de analiza editate de Institutul National de Statistica (INS).

Insa principalii indicatori – productia, vanzarile si cererea – departajeaza net anumite domenii fata de altele, doar cateva ramuri remarcandu-se prin performante in toate cla-samentele cresterilor. Prima dintre acestea ar fi cea a confectiilor metalice, care domina atat in topul cifrelor de afaceri (cu un plus de peste 42%), cat si al comenzilor noi (+44%).

Materialele de constructii: vanzari bune, cerere mica

Urmeaza mijloacele de transport rutiere (in special autoturisme) si non-rutiere (excavatoare, macarale, buldozere, vagoane etc.), prezente atat in topul cresterii productiei, cat si in dinamica volumului de comenzi noi sau a productivitatii muncii.

Si materialele de cons­tructii apar cu majorari sem­ni­ficative, atat in ceea ce pri­veste productia (+14,3%) si vanzarile (+32,5%), cat si din punctul de vedere al productivitatii muncii din fabricile cu acest profil, in crestere cu 24% - locul al doilea in clasamentul­ eficientei. Interesant este insa ca, in cazul materialelor de constructii, comenzile noi - reprezentand cererea curenta si viitoare - au avut o crestere extrem de timida, nere­marcandu-se in Top 10.

Masinile electrice, pe val

Chiar daca productia autohtona de masini electrice a avut, in 2007, una dintre cele mai accentuate scaderi (-6,1% - locul al doilea in topul reducerilor), atat cererea, cat si vanzarile cresc sustinut pentru aceasta categorie de produse. Valoarea comenzilor noi a crescut cu aproape 32%, iar cifrele de afaceri – cu aproximativ 29%.

Alte ramuri sunt prezente in varfurile clasamentelor, dar numai pe anumite categorii. Spre exemplu, industria tutunului este ramura in care s-a inregistrat si cel mai mare spor al productiei, cu aproape 30%, dar si cea mai buna productivitate a muncii, in crestere cu peste 68%. Tigarile nu apar, insa, nici in topul cifrelor de afaceri, nici in clasamentul comenzilor noi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.