Asociatia Romana a Bancilor a cerut BNR sa restrictioneze accesul populatiei care nu are venituri in valuta la creditele in valuta. Cererea bancherilor vine la scurt timp dupa ce BNR a crescut provizioanele pentru imprumuturile in valuta.

Asociatia Romana a Bancilor a propus adoptarea unei norme prin care sa se restrictioneze accesul populatiei la creditele in valuta. Masura ar fi menita sa protejeze populatia in fata riscului valutar, explica Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC. "Este o parere personala, dar o sa o ridic si in cadrul asociatiei. Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute. Eu cred ca este simplu a spune ca persoanele fizice trebuie sa se imprumute in valuta in care castiga. Daca cineva vine si demonstreaza ca are salariul in valuta, normal ca atunci poate avea acces la credite in valuta", a declarat Radu Gratian Ghetea. Acest lucru nu ar fi insa valabil pentru toata lumea. Masura se va adresa in special persoanelor cu venituri scazute, care acceseaza credite ale caror rate lunare se situeaza aproape de limita superioara a nivelului maxim de indatorare.

DEMERS. Pentru a se aplica in intreg sistemul bancar, masura ar trebui sa fie adoptata printr-o norma a Bancii Nationale a Romaniei. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca "este o propunere grava, o propunere nu a oricui, ci a sefului comunitatii bancare din Romania. In astfel de cazuri se discuta in comitetul de politica monetara, se discuta in Consiliul de Administratie si se da un raspuns". Vasilescu a precizat ca nu stie cum se va solutiona acest demers. "Domnul Gehtea este un bancher cu experienta, seful asociatiei bancare, si cred ca ce a spus trebuie luat ca un semnal de alarma si ca o tema de reflectie. Personal nu cred ca in conditiile actuale, cand UE incearca sa ridice toate barierele din calea creditarii, singurul criteriu ramanand cel de bonitate, nu cred ca s-ar putea ajunge la o decizie oficiala. Dar o dezbatere aprinsa pe aceasta tema este absolut necesara", a mai spus Vasilescu.

CREDITE. Imprumuturile contractate de populatie au ajuns la finele anului 2007 la 71,5 miliarde de lei (echivalentul a 19,8 miliarde de euro), in crestere cu 82% fata de 2006. Pe parcursul lui 2007, volumul creditelor populatiei a crescut cu 8,2 miliarde de lei. Principalele cresteri au fost inregistrate la creditele in valuta, care au avansat de trei ori mai rapid decat cele in lei. In noiembrie 2007, populatia a ajuns pentru prima oara sa aiba datorii mai mari in valuta decat in lei. Creditele in valuta au urcat la finele anului la aproape 38 de miliarde de lei (10,3 miliarde de euro), in timp ce creditele in lei au fost de 33,5 miliarde de lei (9,3 miliarde de euro).

Cea mai semnificativa crestere a fost inregistrata pe segmentul creditelor acordate in alte monede decat in euro, care au crescut de aproximativ cinci ori, ajungand la 6,3 miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de euro). Aceasta crestere se datoreaza creditelor in franci elvetieni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.