Pretul unei cesti de ceai ar putea creste cu 10% anul acesta, din cauza ofertei mici din partea furnizorilor, dar si din cauza cresterii consumului de ceai pe piata chineza.
„Piata ceaiului va fi una in plina expansiune in 2008“, a declarat Kaison Chang, reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citat de publicatia „Times Online“. Potrivit acestuia, „datele fundamentale ale problemei s-au schimbat si consumatorii ar putea resimti scumpiri“. Preturile au crescut deja cu aproape o cincime in ultimii doi ani, odata cu adancirea diferentei dintre cerere si oferta.

Temerile privind scumpirea ceaiului s-au conturat mai clar in decembrie anul trecut, odata cu turbulentele politice din Kenya, principalul exportator al ceaiului negru catre piata britanica. In Mombasa, cea mai mare piata de ceai din lume, unde se comercializeaza frunzele provenite din Uganda, Tanzania, Ruanda si Burundi, acest produs a atins, vineri, nivelul record de 2,48 de dolari pe kilogram.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.