Comisia Europeana (CE) a cerut informatii Romaniei cu privire la facilitatile primite de concernul finlandez.

Surse comunitare citate de Gardianul au anuntat, ieri, ca a existat un schimb de informatii intre Romania si CE pe aceasta tema. Precedura a fost demarata in urma presiunilor exercitate de Germania. „Nu se pune problema unei acuzatii in ceea ce priveste acordarea unor ajutoare de stat ilegale catre compania Nokia, in cazul de fata fiind vorba doar despre un dialog firesc intre cele doua parti, desfasurat in cadrul procedurii normale de informare“, au explicat sursele citate.

CE a cerut un raport al Oficiului Concurentei si un raspuns din partea Consiliului Judetean(CJ) legat de aceeasi chestiune.

Autoritatile clujene au confirmat ca le-au fost cerute de la Bruxelles informatii privind facilita­tile acordate grupului Nokia pentru deschiderea fabricii de la Jucu. „Este adevarat, cei de la Bruxelles ne-au intrebat ce ajutoare am dat celor de la Nokia; noi spunem ca nu am facut nimic altceva decat ca am creat infrastructura pentru un parc industrial", a declarat presedintele CJ Cluj.

Surse europene sustin ca ar urma sa fie analizate intelegerile dintre companie si Consiliul Local, care, pe de o parte, a construit parcul industrial in care este fabrica, iar pe de alta parte a acordat o serie de scutiri de taxe si impozite locale pe perioada mai lunga.

In martie 2007, CJ aproba incheierea unui memorandum de in­telegere si a unui contract de asociere in participa­tiune cu Nokia. Negocierea prevedea acordarea unui teren de 90,25 de hectare din comuna Jucu. In schimbul facilitatilor, Nokia se angaja pentru sa realizarea a minimum 15.000 de locuri de munca si o investitie directa de 60 milioane de euro, investitia totala de la „Nokia Village" urmand sa ajunga la circa 200 milioane de euro, pe parcursul unei perioade de activitate de 30 de ani a companiei la Jucu, in caz contrar ea fiind obligata sa achite retroactiv toate facilitatile primite. De notat ca „Tetarom III (unde este Nokia) nu este inca parc industrial. Actele sunt la guvern pentru perfectare. Ne mai lipseste extrasul de carte funciara, care va iesi peste cateva saptamani", a declarat, pentru Adevarul, Viorel Gavrea, directorul parcului industrial.

Fabrica Nokia din comuna Ju­cu, judetul Cluj, se afla in Parcul In­dus­trial Tetarom 3, care a fost construit fara finantare europeana, potrivit Agentiei de Dezvoltare Regi­o­­nala Nord-Vest.

“Din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala nu se pot acorda finantari pentru reamplasarea unei fabrici sau instalatii, iar programul operational pentru Romania interzice acest lucru in mod explicit”, a comuniat Themis Christophidou, membru al Cabinetului comisarului european pentru politica regionala. “Nokia nu beneficiaza de fonduri UE pentru transfe­rul productiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum, Germania, in Romania”, declara, in ianuarie, Jose Manuel Durao Barroso, Presedintele CE. In plus, oficialul a apreciat ca orientarea producatorului finlandez catre Europa de Est este corecta: “in masura in care este posibil un transfer al productiei din Finlanda catre Germania, atunci trebuie sa fie posibila si relocarea din Germania catre Romania”, anunta Jurnalul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.